zondag 15 juni 2014

freiburg 11



Dinsdag 6 mei zijn we weer op stap gegaan en deze keer naar St.Blasien, een rit van ongeveer 50 kilometer. De tocht voerde door de hoogste bergen van het Schwarzwald met hellingen van wel 14%. Het is een prachtig landschap met enorme wouden en fraaie vergezichten.

St. Blasien is een langgerekt plaatsje dat helemaal gedomineerd wordt door de Dom met zijn enorme koepel. Deze kerk maakte deel uit van het voormalige klooster St. Blasien. In 1768 werd het klooster getroffen door een ernstige brand, waarbij de middeleeuwse Münsterkerk instortte. Onder leiding van de sinds 1764 aangetreden abt Martin Gabert werd gestart met de nieuwbouw. Hij verzocht de Franse architect Pierre Michel d'Ixnard een ontwerp te maken, waarbij het vroeg-classicisme verbondenden werd met de barok van de Bagnato school.


In 1874 brak er opnieuw brand uit in het complex, waarbij de oostvleugel van het klooster in de as werd gelegd. Ook de koepel van de kerk stortte in, die het interieur verwoestte. Tussen 1878 en 1883 werd door de Groothertog van Baden de aanzet gegeven om de buitenkoepel weer op te bouwen. Dat gebeurde in 1910 met de binnenkoepel.
Direct als je binnenkomt valt de lichtheid op. Op zich het het interieur heel sober gehouden en dat geeft dit gebouw de extra rust.


Na het bezoek aan de kerk hebben we nog wat door het plaatsje gelopen dat verder niet veel te bieden heeft, behalve een hoekpand.



.

Geen opmerkingen: