zaterdag 28 juni 2014

Levensbericht 28 juni


Het is vandaag 100 jaar geleden dat in Serajewo de aanslag plaatsvond op aartshertog Frans Ferdinand van Oostenrijk-Este en diens vrouw Sophie Chotek, gravin van Chotova.


Aanslagpleger Gravilo Princip wordt in het huidige Serajewo als een groot man beschouwd. Sophie Chotek werd op 1 maart 1868 in Stuttgart geboren. Ze behoorde tot de Boheemse adel, en als zodanig was haar status te laag om te kunnen trouwen met de aartshertog.


Waarschijnlijk leerde Sophie haar man kennen op een dansavond in Praag; ze werden verliefd en tegen de zin van zijn oom trouwde hij de vrouw van zijn dromen. Maar daar moesten wel Paus Leo XIII en de Duitse keizer Wilhelm II aan te pas komen.


Bij zijn  toestemming voor het morganatisch huwelijk stelde Keizer Frans Jozef I wel een paar voorwaarden. Sophie moest altijd op de achtergrond blijven en mocht slechts bij enkele gelegenheden haar man vergezellen. Daarnaast werden de kinderen uit haar huwelijk uitgesloten van de troon en als laatste kreeg zij niet de titel van keizerin.



 

Geen opmerkingen: