maandag 16 juni 2014

freiburg


Gerzien het weer toch besloten met de auto naar het Hauptbahnhof van Freiburg te rijden en deze in de daarbij liggende parkeergarage gezet. Tot Mühlheim zaten we in een boemeltrein, maar het laatste deel in een soort TGV. Vanaf het prachtige Hauptbahn van Basel gewandeld naar de binnenstad.



Het eerste gebouw wat wij bezichtigd hebben was het Stadhuis, een zeer bijzonder gebouw. Als eerste valt natuurlijk de kleur op nl. rode zandsteeen en daarnaast de markante toren. In 1501 trad Basel toe tot de Eidgenossenschaft en de Grote Raad besloot in 1503 een nieuw Palast der Herren te bouwen. De bouw duurde tot 1524. Men gaf de schilder Hans Holbein de Jongere de opdracht om de GrossRaatsaal te decoreren.
Het uurwerk werd vervaardigd door Meister Wilhelm in  1511. Tussen 1898 tot 1904 werd de toren gebouwd. De schildering daarop werd in 1901 door Wilhelm Balmer vervaardigd en stelt Hans Bär de banierdrager voor.

 We waren te vroeg voor de rondleiding , dus besloten we de rest van de oude stad te bezichtigen.
De belangrijkste kerk van Basel is de Bassler Münster, een gebouw dat gedurende de jaren 1019 tot 1500 in romaanse en gotische stijl werd gebouwd. De toenmalige bisschop was Adalberto II en deze werd tot het bouwen aangespoord door Keizer Hendrik II. De gotische westtorens, de Georgestoren met een hoogte van 64 meter en de Martinstoren met een hoogte van 63 meter.

 

In 1356 werd Basel getroffen door een aardbeving, die grote schade toebracht aan de kathedraal. De torens werden respectievelijk in  1429 en 1500 voltooid. Ulrich von Ensingen maakte het ontwerp. Het driebeukige middenschip heeft een lengte van 65 meter en een breedte van 33 meter. In de kerk bevindt zich het graf van Erasmus, die vele jaren in Basel woonde. Opvallend zijn de reliëfs genaamd de Vincentius en de Aposteltafel die omstreeks 1100 werd vervaardigd.


Geen opmerkingen: