zondag 1 juni 2014

Freiburg 4


In een voormalig klooster van de Augustinessen met een gotische koorgang zijn door de architect Christoph Mäckler veranderd in een modern Museumgebouw. 23 maart 2010 werd het gebouw heropend. In dit museum zijn objecten uit de Middeleeuwen tot de 20 ste eeuw tentoongesteld.
Het was burgemeester Otto Wiener die in 1880 begon met het aanleggen van een kunstverzameling. Rudolf Schmid begon in 1909 om het klooster dat toendertijd als theater werd gebruikt om te vormen tot een museum, maar de bouw moest in 1915 gestopt worden vanwege de Eerste Wereldoorlog. In 1919 werd het werk hervat o.l.v. Karl Gruber en in 1923 werd het museum geopend, maar al gauw bleek dat het gebouw absoluut niet voldeed aan de eisen van een modern museum; helaas ontbrak het geld om het gebouw in de vereiste staat te brengen.
Maar gelukkig voldoet het huidige museum met de laatste renovatie aan de eisen van deze tijd en heeft het inmiddels een bijzonder goede naam in de museale wereld.
De kerk is weer in ere hersteld en er bevindt zich nu hal voor beelden, met als grootste trekpleister de manshoge beelden en in de aangrenzende zaaltjes staan abdere beelden en schilderijen. We zien hier werken van Matthias Grünewald, Lucas Cranach de Oude, Martin Schaffner en Hans Baldung.


 De prachtige beeldengalerij.

Op de bovenste verdieping hangen de schilderijen uit de 19de eeuw met werken van Franz Xaver Winterhalter, Hans Thoma, Anselm Feuerbach en andere minder bekende schilders.

Toen wij er waren was het heel rustig en konden we dus ongehinderd alle werken heel goed beijken en fotograferen. 

Ik laat hieronder nog enkele foto's zien van de prachtige collectie die dit museum herbergt.


 Adam en Eva, geschilderd door een navolger van Hans Baldung von Grien


 Een van de werken van Wintherhalter - een lezende vrouw

1 opmerking:

Anoniem zei

Wat zou daar in Freiburg met Eva's vijgenblad gebeurt zijn? Of met het zijne?