maandag 2 juni 2014

levensbericht



Geschichten aus dem Wienerwald, waarvan U een kort fragment kunt zien, is een van de bekendste toneelstukken van de op 9 december 1901 in Fiume geboren Hongaars-Duitse schrijver.
Zijn vader was diplomaat, dus was het gezin gedwongen dikwijls te verhuizen. In München begon hij met de studie germanistiek, maar al snel gaf hij deze studie eraan en ging schrijven.
In de jaren 1926 tot 1933 was hij woonachtig in Berlijn en zag de verontrustende veranderingen optreden.

Gezien tegen de achtergrond van de Eerste Wereldoorlog beschouwde Horvath zijn eigen generatie als ontmenselijkt en stelde de inflatie d.w.z. de teloorgang van de cultuur in zijn stukken aan de kaak.

Opbovenstaande foto zien we de sc hrijver met zijn moeder Maria en zijn broer Lajos,
 
Dat zijn progressieve toneelwerk de Nazi's niet zou bevallen, was een logisch gegeven en dus mocht hij al snel niet meer publiceren en mochten zijn stukken niet meer opgevoerd worden.
In 1936 werd hij uitgewezen. Zijn overlijden kunnen we niet anders dan als bazar beschouwen. 
In Amsterdam bezocht hij een waarzegger, die hem zei naar Parij te gaan, waar namelijk een belangrijke gebeurtenis hem te wachten stond.


Hij ging inderdaad en kwam de voorspelling uit, maar dan op een zeer negatieve wijze. Wandelend op de Champs Elyseés op 1 juni 1938 werd hij getroffen door een omvallende boom. Hij was op slag dood. 
Hij had nooit moeten luisteren naar de Amsterdammer en naar Amerika moeten gaan, waarvoor hij een inreisvisum had weten te bemachtigen.

Geen opmerkingen: