zondag 1 juni 2014

Vlaamse Helden



Vrijdagavond was er in het stedelijk Museum van mijn woonplaats een concert dat gegeven werd door de groep Stanza bestaande uit Jos van Oorschot, Erik van Dijck, Kees de Wit en Ruud Sempel. Zij brachten repertoire van liedschrijvers uit Belgiƫ of liever gezegd Vlaanderen en dit bracht mij op de gedachten in deze rubriek over muziek aandacht te besteden aan Vlaamse troubadours.
Ik begin dan met Wannes van de Velde, die leefde van 1937 tot 2008 en enorme betekenis heeft gehad voor de Vlaamse folkmuziek.

]
 Wannes heette officieel Wim en hij kwam ter wereld in Antwerpen op 29 april 1937. Zijn vader was er metaalbewerker en een goed zanger; ook zijn moeder zong erg graag. Het gezin woont in de Zirkstraat, in het zogeheten schipperskwartier vlakbij de haven.
Als hij 16 jaar is schrijft hij zich in bij de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, afdeling plastische kunsten. In die tijd maakt hij kennis met Sabas Gomez y Marin die hem inwijdt in de Flamencomuziek en de cante jondo.
Helaas moet hij in 1958 in dienst, die hem zijn jeugd ontneeemt. Begin jaren zestig krijgt hij grote belangstelling voor de oude volksliederen en kiest de artiestennaam Wannes.
In de jaren zeventig verlegt hij zijn belangstelling naar het theater en gaat samenwerken met de Italiaanse regisseur Arturo Corso en maakt de voorstelling Mistero Buffo.
In deze periode ontstaat zijn bekendste lied "Ik wil deze nacht in de straten verdwalen".
In 2000 krijgt hij leukemie, maar dit weerhoudt hem er niet van door te gaan met schrijven en optreden. Hij overlijdt op 10 november 2008.

Geen opmerkingen: