maandag 23 juni 2014

Freiburg 12


Na het bezoek aan de belangrijkste kerk van Basel zijn  we naar het Kunstmuseum gelopen, een modern gebouw met een prachtige collectie schilderijen w.o. Nederlandse meesters als Hendrik Ter Brugghen, Mondriaan en Van Gogh.
Nadat ik een paar foto's had gemaakt, gaf een suppoost mij te kennen dat er in dit museum absoluut niet gefotografeerd mag worden. Toen ik haar zei, dat zelfs in de Hermitage in Sint Petersburg en het Rijksmuseum in Amsterdam wél mocht, gaf ze als antwoord dat dat nu eenmaal in Zwitserland niet mag en daarmee uit.


De basis voor dit museum werd gelegd door de aankoop van de stad Basel van de collectie Amerbach. Dat was een bijzonder initiatief, want de eigenaar van deze verzameling dreigde deze te verkopen aan Amsterdam. Als je nu denkt dat dit kortgeleden gebeurde, dan vergis je je. Het waren een aantal hoogleraren van de Universiteit die ervoor zorgden dat in 1671 het Haus zur Mücke aankochten om de Amerbachcollectie ten toon te stellen. Het waren 50 werken met liefst 15 schilderijen van Hans Holbein de Jonge. 


In 1823 kreeg het museum de privé-collectie van een ander Basels museum ter beschikking nl. de Faeschverzameling. Intussen was er een nieuw onderkomen gevonden in de Augustinerstrasse. Het huidige museum werd in 1936 door de Architecten Rudolf Christ en Paul Bonatz aan de Sankt Alban-Graben gebouwd.

Op het binnenplein staat de beroemde groep van August Rodin


1 opmerking:

Anoniem zei

Niet in discussie met de suppoost, die kan er ook niks aan doen. In NL mag je als er een tentoonstelling is vaak ook niet fotograferen.