zaterdag 7 juni 2014

Freiburg 8

Het stadje Villingen bleek inderdaad een schot in de roos te zijn. Het stadje wemelt van de oude pandenb, er zijn prachtige stadstorens en last but not least er is ook een Münsterkerk, die we vanzelfsprekend als eerste bezoeken.

 
Met de bouw van deze kerk werd in 1130 begonnen in ded toen gebruikelijke romaanse stijl. In 1284 was men met de bouw klaar in een overgang naar de gotiek. Door de stadsbrand van 1271 moest de herbouw aangepakt worden en men besloot toen meteen de kerk te vergroten. In de 15de en 16de eeuw werden twee vijftig meter hoge torens aan de kerk toegevoegd.



In de 18de eeuw werden er barokke elementen aangebracht in het interieur w.o. het hoogaltaar, vervaardigd door Johann Martin Hermann. De langs de wanden beelden van de apostelfiguren zij n tussen 1715 en 1719 gemaakt door Anton Joseph Schupp. Helaas werden er in het begin van de 19de eeuw door puriteinen talrijke koorschatten uit de kerk verwijderd. Hoe de kerk er toen uitzag is te zien op een aquarel van Pieter Francis Peters.




In het huidige gebouw is alleen nog de gotische kansel te bewonderen, waarvan de maker onbekend is. De kunstenaar Elmar Hillebrand heeft een nieuwe koorbank vervaardigd en Klaus Ringewald hakte een nieuwe vieringstafel.

 Al met al was het toch een boeiende dag met veel bezienswaardigheden.


 

Geen opmerkingen: