woensdag 20 juni 2012

Aloysius Conzaga




Een van de scholen waar ik gewerkt heb was de Aloysiusschool gelegen aan de Achterstraat te Vianen. Het gebouw verkeerde in vervallen staat en werd na een jaar gesloten om zowel qua ex-als interieur verbouwd te worden.
Zou ik toendertijd aan collega's of ouders gevraagd hebben of ze wisten wie deze Aloysius was, dan weet ik bijna 100% zeker dat niemand mij een antwoord kon geven. Vandaar dat ik in dit Levensbericht deze Aloysius als onderwerp neem voor dit artikel.

Toevallig is deze Luigi Conzaga op 21 juni 1591 gestorven in de leeftijd van slechts 23 jaar. Luigi stamde uit een adelijk geslacht; zijn vader Ferdinand was markgraaf van Castiglione. Zijn moeder was een zeer vrome vrouw en zij bracht deze geloofsgesteldheid over op haar zoon. Wij zouden het heden ten dage indoctrinatie noemen.
Deze vroomheid weerhield haar er echter niet van om haar lievelingszoon op 10 jarige leeftijd naar het hof van deMedici in Brescia te brengen, waar hij page werd; daarna moest hij naar het hof van koning Filips II. Iemand die een enorme indruk op hem maakte was de kadinaal van Milaan Carolus Borromeus onder wiens invloed hij besloot in te treden tot de Jezuieten.

Om dat te kunnen deed hij als oudste zoon afstand van zijn rechten op het markgraafschap Castiglione. Om zich verder te verdiepen ging hij filosofie en theologie studeren;maar hij was niet alleen theoretisch bezig, maar bemoeide zich ook daadwerkelijk met de zorg voor zieken en was een groot pleitbezorger voor het op een fatsoenlijke wijze laten begraven van de armen.

Bij de pestepidemie die in 1591 in Romoe uitbrak aarzelde Luigi niet om de de pestlijders te verzorgen. Hij werd zelf ziek en stierf. Hij werd al heel snel als een heilige gezien en bijgezet in de San Ignazio in Rome. 14 jaar na zijn dood werd hij door Paus Paulus V zaligverklaard. In 1726 werd hij door paus Benedictus XIII heilig verklaard.


Geen opmerkingen: