vrijdag 15 juni 2012

Eve Turner




Een van de zwaarste rollen in de opera's die geschreven zijn door Giacomo Puccini en misschien wel van alle opera's die die van prinses Turandot uit de gelijknamige onvoltooide opera.

Hoewel zij niet in de première van deze opera zong, die plaats vond in 1926, zong de zangeres waaraan dit artikel is gewijd Eva Turner in december van dat jaar deze rol in december 1926 in de Italiaanse stad Brescia.

Op zeer hoge leeftijd nl. 98 jaar oud overleed zij op 16 juni 1990. Zij werd op 10 maart 1892 geboren in de stad Oldham. Zij kreeg daar zanglessen van Dan Rootham; een studiegenote van haar was de alt Clara Butt.
 
Daarna volgde ze zanglessen aan de Roya Academy of Music in Londen en trad toe tot het koor van de Carl Rosa Opera Company. Dit gezelschap reisde heel Groot Brittannië door om tot in de verste uithoeken mensen in aanraking te brengen met opera.

In 1924 deed ze auditie bij Arturo Toscanini, die direct inzag dat hij hier met een grote sopraan te maken had en hij engageerde haar aan de Scala te Milaan voor de rol van Sieglinde in Wagners opera Der Ring der Nibelungen.

Naast opera zong zij ook oratorium partijen en liederen. Ralph Vaughn William schreef zijn Serenade to Music met in zijn hoofd haar stem. In 1948 beeindigde zij haar carriëre en werd gedurende 9 jaar stemdocente aan de Universiteit van Oklahoma. 


Geen opmerkingen: