vrijdag 1 juni 2012

Ontdek de v erfborgen schoonheden van het Land van Brederode



" Ontdek de verborgen schoonheden van het Land van Brederode "

Ieder jaar stellen mensen hun tuinen open om de bezoekers te laten zien hoe ze hun tuin hebben ingericht en gelukkig is dit niet alleen afhankelijk van de grootte van de tuin.
Deze keer was de aandacht gericht op een 8 tal tuinen in Hagestein en Everdingen. Ieder jaar proberen we deel te nemen aan deze "Open Tuinen (fiets) route en dus vertrokken we vanmorgen, helaas met regen van huis richting Hagestein.

De eerste tuin die we bezochten ligt verscholen achter een taxushaag en biedt voor de bezoekers een grote verrassing, omdat je geen idee hebt dat achter deze haag zo'n tuin is gelegen. Opvallend is dat er met hoogteverschillen zijn gewerkt, waardoor het oppervlak veel groter lijkt dan in werkelijkheid is.
De ontwerper van deze tuin die ook een vijver en waterstromen op een natuurlijke wijze in de tuin heeft opgenomen weet enorm veel van planten en er staan dan ook soorten in deze tuin die je niet in een tuincentrum zult aantreffen.

De twee volgende tuinen hadden niet echt iets eigens en dus waren we er snel uitgekeken. Dat was totaal anders in de 4de tuin die we bezochten. De eigenaars van deze tuin  zijn in 1991 begonnen met de aanleg daarvan en hebben  daarbij de hulp ingeroepen van de Nederlandse tuingoeroe Mien Ruys, die een ontwerp voor hen maakte. De vormgeving is strak, waardoor het contrast met de weelderige beplanting nog groter lijkt, Aan de zuidzijde van het huis met de lange borders en buxusblokken heb je een prachtig gezicht op de polder.

Hoogtepunt van deze tuin  is de watertuin die een prachtig lijnenspel laat zien; daarin een eiland met groot hoefblad. We zien ook grote grassenborders met bijzondere bomen en de oude knotwilgen, die geen plaats hadden in het ontwerp, maar gelukkig door de eigenaars teruggeplaatst zijn. Vooral de natuurlijke relatie met het omringende landschap is bijzonder.

Ook de volgende tuin, totaal anders dan de vorige - was bijzonder. De eigenaar heeft geprobeerd een stukje Engeland in de polder te creëren. Begonnen in 1998 laat de tuin  twee antipoden in aanleg zien nl formele buxusborders met een kleurige beplanting en een zuiver groen deel waarin alleen een oude notenboom staat in een glooiend gazon. In de vijver staat een antieke fontein.

Al met al was het een geslaagde tuinroute met zeer verschillende tuinen.


Geen opmerkingen: