dinsdag 19 juni 2012

Karl Friedrich Abel



Er zijn componisten die tijdens hun leven enorm aanzien genoten en wiens werken zeer vaak werden uitgevoerd, maar tegenwoordig in de vergetelheid zijn geraakt en nauwelijks meer gespeeld worden. Gelukkig is er dan het medium cd. en zijn er labels die niet alleen het zogenaamde ijzeren repertoire opnemen, maar ook werken van deze vergeten componisten en daardoor voor een revival zorgen.

Een van deze vergeten componisten is de op 20 juni 1787 in Londen gestorven Karl Friedrich Abel, door o.a. de Nederlandse gambaspeler weer op het repertoire genomen. Zowel zijn opa als zijn vader bespeelden de gamba en geen wonder dat hij zelf ook een geweldig gambaspeler werd, die enorm veel voor dit instrument heeft geschreven.

In de tijd dat Johann Sebastian Bach aan het hof in Köthen was verbonden, studeerde Abel bij hem. Toen Johann Adolf Hasse een orkest had in Dresden, werd hij door deze gevraagd om mee te spelen. In 1759 verhuisde hij naar Londen waar hij in dienst trad van Koningin Charlotte. Hij had veel succes in zijn nieuwe woonplaats en samen met een zoon van vader Bach, Johan Christian, organiseerde hij de zogenaamde Bach-Abel concerten, waarop hun werken werden gepromoot.

Hij heeft een enorm aantal composities geschreven, waarvan er ongeveer 200 bewaard zijn gebleven; hij componeerde in diverse stijlen en ging echt met zijn tijd mee; van classicisme naar vroeg romantiek.

Geen opmerkingen: