maandag 18 juni 2012


LEVENSBERICHT 18 JUNI 2012
 




















De vrouw die zichzelf afbeeldde op bovenstaand zelfportret was mij een onbekende kunstenares tot ik werk van haar zag bij een bezoek enige jaren geleden aan de overigens mooie stad Zwolle. Het is de op 18 juni  1964 op 61 jarige leeftijd overleden Stien Eelsing.
Haar vader hield zich in zijn latere levensjaren bezig met fotografie en hoewel haar ouders van kunst hielden zagen zij voor hun dochter Stien, die al heel jong liet zien dat ze een groot talent voor tekenen had, geen opleiding in die rechting voor hun ogen ; maar wel in de muziek, wat natuurlijke tegenstrijdig is.

Maar zij krijgt toch haar zin en na haar beginperiode waarin ze voornamelijk autodidactisch bezig is zoals toen normaal was stadsgezichten, bloemstillelevens en portretten schilderde, gaat zij in Amsterdam lessen volgen bij David Bautz en Henk Meijer.

In het begin van de 2de Wereldoorlog huwt ze een jeugdvriend uit Zwolle de fotograaf/schilder Roelof Frankot.
Af en toe zoekt ze de rust op en vindt die in Staphorst; soms neemt ze vrienden mee w.o. Dirk Filarski. De rust van het toen nog afgelegen Staphorst bevalt haar zo goed, dat ze drukte van Amsterdam achter zich laat en zich voorgoed in Stahphorst vestigt.

Samen met haar man betrekken ze een vervallen boerderij, die ze samen opknappen en omdopen tot de Witte Boerderij. Naast privé-woning bevat de boerderij een atelier en tentoonstellingsruimte. Samen met Piet Zwiers gaat ze er schilderslessen geven voor zowel kinderen als volwassenen.

Helaas laat haar gezondheid haar al snel in de steek en na een verblijf in het Zuidfranse Saint Tropez en het verkrijgen van een lintje en vooral een tentoonstelling in Zwolle overlijdt ze en wordt volgens eeuwenlang gebruik in Staphorst op een boerenkar naar het kerkhof gereden.

Haar dochter is bezig om een museum in Staphorst te stichten dat de naam van haar moeder draagt.

Geen opmerkingen: