zondag 10 juni 2012

Piet Staut



Lezers van Spechtiania weten dat ik vaak aandacht schenk aan totaal onbekende of totaal in de vergetelheid geraakte personen ( vaak kunstenaars ).


Daarom deze keer aandacht voor een Belgische schilder en fotograaf waar ik nog nooit van gehoord had en die naar mijn  idee ook niet behoort tot de top, maar toch een zodanige bekendheid genoot bij onze zuiderburen dat men daar een prijs naar hem genoemd heeft.

Piet Staut de bedoelde kunstenaar werd geboren op 29 maart 1876 in Beveren-Waas. Zijn vader was landbouwer. In 1887 werd hij leerling aan de Kunstacademie die in zijn woonplaats was gevestigd. Hij werd hiertoe aangespoord door de kennismaking met de bekende landschapsschilder Alfred Elsene en diens werken had gezien.

Dankzij financiële steun van de toenmalige burgemeester Prosper van Raemsdonck en de toenmalige directeur van de Beverse Academie Angenot kon hij gaan studeren aan de Kunstacademie van Antwerpen. Hij kreeg daar les van Frans van Leemputten en Pieter Van der Ouderaa.

Op de eerste expositie van zijn schilderijen kreeg hij goede kritieken en werd een werk van hem Het drinkende Kalf zelfs aangekocht door een museum. Tijdens zijn diensttijd werd hij in staat gesteld lessen te blijven volgen.

Hoewel hij veel succes had met zijn werk, weigerde men hem aan te nemen als leraar aan de Academie van Beveren, waar hij zijn studie was begonnen. Daar zal men ongetwijfeld spijt van hebben gehad want steeds meer leerlingen kwamen bij hem om privé-les te krijgen.

Gedwongen door een chronisch ziekte aan zijn beendergestel ging hij steeds meer fotograferen; in de volgende jaren vonden nog tentoonstellingen van zijn werken plaats in Sint-Niklaas, Haasdonk en Beveren.

9 juni 1933 overleed, slechts 3 maanden na de dood van een zuster, die vele jaren bij hem in huis heeft gewoond.

Om hem te gedenken werd in 1946 de Piet Stautkring gesticht,  die jonge kunstenaars stimuleert en hun werken tentoonstelt.

4 opmerkingen:

Herta De Smet zei

Pit Staut schilderde blijkbaar ook porteretten om aan de kost te komen
Ik heb een portret door hem geschilderd van mijn overgrootmoeder..

Herta De Smet zei

Er bestaat in Beveren Waas een vereniging die zich de Piet Stautkring noemt.

Anoniem zei

Het portret van m jin overgrootmoeder heeft blijkbaar alleen een emotionele waarde

Unknown zei

Tot 20 maart 2022 is er in kasteel Cortewalle te Beveren-Waas een uitgebreide tentoonstelling te zien met foto's en schilderijen van Piet Staut. Een cataloog is verkrijbaar. Ik bezoek vele tentoonstellingen maar deze is één van de mooiste die ik zag in een mooi kader. Open op zaterdag en zondag, vrije inkom.
Hubert De Bock