donderdag 7 juni 2012

Anna Bancroft




Ik denk dat heel veel lezers van mijn blog Spechtiania zich de film The Graduate herinneren waarin Dustin Hoffman verleid wordt door Anne Bancroft. Voor de rol van Mrs. Robinson - met de bekende muziek van Simon and Garfunkel kreeg zij een Oscarnominatie.
6 juni 2005 overleed deze actrice op 73 jarige leeftijd aan kanker.

Bancroft was niet haar eigen naam, maar nadat ze in haar eerste film was opgetreden kreeg ze het advies haar eigen naam Anna Maria Louisa Italiano te veranderen in een beter klinkende naam. Ze koos toen zelf voor Bancroft. Ze werd op 17 september 1931 in The Bronx, New York City geboren. haar ouders waren beiden kinderen van Italiaanse immigranten

In 1952 begon ze haar filmcarriëre in een paar B-films. In 1958 vertrok ze naar Broadway, wsant het toneel trok haar. Ze trad op in het stuk Two far the Seasaw; daarin  was ze de tegenspeelster van Henry Fonda en de regie was van Arthur Penn. en won daarmee meteen een Tony Award voor. Een volgende succes had ze met haar rol in The Miracle Worker; waarvan ze in 1962 een film draaide. Dat leverde haar de Oscar op. In deze film speelt ze de rol van de Ierse gouvernante Anne Sullivan, die de rebelse Helen Keller moet leren communiceren.
In 1964 trad ze in het huwelijk met de filmregisseur Mel Brooks. Samen kregen ze een zoon. Maar wereldbekendheid kreeg zij dus met The Graduate. Ze wist het te presteren voor eenzelfde rol zowel de Oscar, de Emmy en de Tony te winnen.

Films die ik van haar gezien heb zijn o.a. The Elephant Man, Agnes of God, Malice en Point of no return. Helaas overschaduwde het succes dat zij had in The Graduate haar overige talrijke bijzondere rollen.

Geen opmerkingen: