zondag 24 juni 2012

Jack Lemmon



Een van de leukste films die ik gezien heb en die ik iedere keer opnieuw kan zien en mij nooit verveelt is Some like it Hot, waarin de acteur aan wie ik dit levensbericht wijdt een belangrijke rol speelt en die op 27 juni 2001 overleed.

Jack Lemmon werd 8 februari 1925 geboren; tijdens zijn  studententijd in Harvard werd hij lid van de beroemde acteurclub The Hasty Pudding Club. Na zijn diensttijd bij de marine kreeg hij een baantje bij de radio en brak ook door op Broadway waar hij in 1953 zijn eerste succes behaalde met zijn rol in het stuk Room Service.

Hollywood wist hem te strikken en hij kreeg zijn eerste grote filmrol in It should happen to you, waarin Judy Holliday zijn tegenspeelster was. Maar zijn echte internationale doorbraak was zijn rol in de al eerdre door mij genoemde film van de regisseur Billy Wilder waarin ook Tony Curtis en Marilyn Monroe optraden. Voor zijn rol in deze rolprent kreeg hij een Oscarnominatie.
Wilder vroeg hem het volgend jaar voor The Apartment.

Lemon wilde ook laten zien dat hij serieuze rollen aankon en bewees dit door zijn rol van alcoholist in de film Days of Wine and Roses van Blake Edwards, maar Wilder wist hem over te halen mee te spelen in Irma la Douce, waarin Shirley MacLaine zijn tegenspeelster was. Deze film was een groot succes.

Wilder had een fijne neus voor het laten samenspelen van bepaalde acteurs en hij kreeg zijn gelijk door Lemon te koppelen aan Walter Matthau. In 1968 speelden ze samen in het stuk The Odd Couple, dat een enorm succes was.

Voor zijn rol in de overigens weinig succesvolle Save the Tiger kreeg hij de Academy Award voor beste acteur en zowel voor The China Syndrome als Missing (1982) kreeg hij een Oscarnominatie. In 1993 speelde hij opnieuw met zijn vriend Matthau in de succesvolle komedie Grumpy Old Men.

In 2000 overleed Walter Matthau; in datzelfde jar werd bij Lemon blaaskanker geconstateerd. Beiden liggen op dezelfde begraafplaats begraven.


Geen opmerkingen: