donderdag 21 juni 2012

Prachtig Amsterdam 2




Gisteren heb ik met vriend Theo een 2de wandeling door Amsterdam; na eerst de Heerengracht heen en weer te hebben gelopen, was deze keer de Prinsengracht aan de beurt.
Het vertrek uit Vianen kozen we zodanig dat de spits voorbij was en op deze manier reden we heel rustig over de prachtige 4 baans A2 richting Amsterdam. Daar zetten we de auto neer op de P + R in Zeeburg; voor het luttele bedrag van 8 euro, inbegrepen twee tramkaartjes kan het voertuig de hele dag geparkeerd worden.
We namen lijn 26 naar het Centraal Station en vandaar liepen we naar het beginpunt van de Prinsengracht. In 1612 begon men daartoe aangespoord door de toenmalige burgemeester Frans Hendriksz. Oetgens met de aanleg van deze gracht. De stadstimmerman Hendrick Jacobsz Staets en de Stadslandmeter Lucas Jansz Sinck maakten samen het ontwerp.

De Prinsengracht loopt parallel aan de Keizersgracht; het laatste deel tussen de Leidsegracht en de Amstel werd in 1658 aangelegd. Persoonlijk vind ik de Heeren-en de Keizersgracht qua totaal van panden veel mooier, veel rijker aandoen. Aan de Prinsengracht is veel meer " geknoeid " Er staat afgrijselijke nieuwbouw met o.a. kunstprodukten; en daarnaast ook veel 20ste eeuwse panden.

Toch hebben we wel van deze wandeling genoten en staan er een aantal opmerkelijke panden w.o. nr. 300 genaamde De Roode Vos met zijn gaaf gebleven klokgevel in Lodewijk XY stijl.
Pand nr. 299 "t Casteel van Beveren " met zijn v erhoogde lijstgevel in Lodewijk XIV stijl - topgevelverhoging met genoemd opschrift en siervaas in de top.



De twee hofjes aan de Prinsengracht gelegen konden we gelukkig bezichtigen en zoals in iedere stad met een hofje waan je meteen in een oase van rust. Het grootste hofje is Het Deutzenhofje gesticht in 1692 uit de nalatenschap van Agneta Deutz en gebouwd in de jaren 1694 tot 1695. In dit hofje wonen nog steeds oudere dames.

Het andere Hofje is gesticht in 1804 en genoemd naar zijn stichter Arnout Jan van Brienen. Het is gebouwd naar een ontwerp van Abraham van der Hart. We zien een ruime binnenplaats met aan drie zijden woningen; in het midden staat een waterpomp met een lantaarn.

Andere opvallende gebouwen zijn Het Paleis van Justitie tussen 1825 en 1829 gebouwd naar een ontwerp van Jan de Greef; feitelijk is het een ingrijpende verbouwing geweest van het tussen 1663 en 1665 gebouwde Aalmoezeniersweeshuis. Nieuw is de neoclassicistische voorgevel.

Als laatste wil ik noemen de Willibrorduskerk binnen de Veste beter bekend in de volksmond onder De Duif. In deze kerk zijn mijn grootouders in 1915 getrouwd. Alleen aan de overkacht van de gracht valt dit gebouw met zijn neobarokke gevel op.

Al met al was het opnieuw een interessante liefst vier uur durende wandeling, waarbij we ondersteund werden door een heerlijk zonnetje.
Opnieuw hebben we geconstateerd dat Amsterdam een fanastische stad is waar we nog met gemak een aantal culturele wandelingen kunnen maken.

De bijgeplaatste foto's zijn van eigen hand.

Geen opmerkingen: