zondag 3 juni 2012

Willy Mignot



" een vergeten beeldhouwer"


In het plaatsje Laren staat in het plantsoen van van de Johanneskerk een beeld van een schaapherder dat vervaardigd is door de beeldhouwer Willy Mignot, die op 2 juni 1972 is overleden. Hij was de zoon van de eigenaar van een sigaren-en sigarettenfabriek, een vermogend man die van kunst hield. Hij verzamelde Nederlandse kunst uit het einde van de 19de en begin 20ste eeuw. Hij liet zich hierbij adviseren door de toenmalige bekende kunstkenner H.P.Bremmer.

Zoals vaak in dergelijke milieus wilde vader Mignot dat zoon Willy hem zou opvolgen in de zaak maar deze had helemaal geen interesse in de zaak en bovendien waren zijn schoolprestaties zeer middelmatig en slaagde hij met grote moeite voor zijn middelbare examen.

Toen hij dan ook te kennen gaf dat hij naar de kunstacademie wilde waren zijn ouders daar niet erg enthousiast over. Om hem daarvan te weerhouden probeerde hij hem nog over te halen te kiezen voor een militaire carriëre. Maar Willy weerstond ook deze poging en ging toch naar de Kunstacademie in Amsterdam.

Men vond hem daar een buitenbeentje vanwege zijn sociale-en culturele achtergrond en kreeg er weinig vrienden; alleen met de beeldhouwer Pieter d'Hont onderhield hij vriendschapsbanden. Deze herkende namelijk direct zijn grote talent.

Hij vestigde zich in 1947 in Laren en raakte er bevriend met twee beeldhouwers woonachtig in deze plaats nl. Kees Schrikker en Toon Raedeker.
Slechts zelden nam hij deel aan tentoonstellingen; bij zijn werken werd hij dikwijls geassisteerd door Cees Snoey, een echte ambachtsman die vaak in zijn atelier aanwezig was en samen dronken ze ook dikwijls een borrel in het toenmalige jazzacafé Blom ( het tegenwoordige restaurant Vollebregt ) gelegen tegenover het Singermuseum.

Bekende werken van hem zijn een 8,5 meter lan in steen gebeeldhouwd fries in het station van Eindhoven ( 1956 ) en het aan het begin van dit artikel genoemde monument De Schaapsherder naast de Hervormde Kerk aan de Naarderstraat in Laren.

Geen opmerkingen: