maandag 4 juni 2012

Leen Jongewaard




Mensen van mijn leeftijd zullen ongetwijfeld bij liedjes als In een rijtuigje, Op een mooie Pinksterdag en M'n opa  het stemgeluid herinneren van de man die op 4 juni 1996 is overleden namelijk Leen Jongewaard.

30 maart 1927 werd deze acteur en zanger in Amsterdam geboren. Naast Leen waren er nog 7 jongens en 1 meisje. Zijn vader was Leger des Heilssoldaat. Al in 1946 ging Leen werken in een door hem opgericht amateurcabaret, waarin ook Adèle Bloemendaal meespeelde. Maar in 1953 maakte Leen zijn debuut als acteur bij het gezelschap Puck, waarvan Egbert van Paridon de toenmalige leider was. Ook de t.v. ontdekte zijn talent en kon men hem zien in het kinderprogramma Het mannetje op zolder. Een ander door Mies Bouhuys geschreven kinderprogramma was Varen is fijner, waarin ook Piet Römer speelde.

Bekend werd hij pas echt door zijn meewerken aan het Lurelei-cabaret en vooral de musical van Annie M.G.Schmidt uit 1956 Heerlijk duurt het langst. Annie was overtuigd van zijn groot talent en vroeg hem voor de door haar geschreven t.v. serie Ja zuster, nee zuster, waarin hij de dubbelrol speelde van inbreker Gerrit en diens opa. Deze serie was een enorm succes, vooral zijn samenspel met Hetty Blok, droeg deze serie.

Twee andere series die een groot succes werden en geschreven werden door Eli Asser uit 1969 en 1972-1974 't Schaep met de pooten en Citroentje met suiker lieten zijn geweldige talent zien en horen. Maar Leen wilde na al die t.v. series iets totaal anders en ging samenwerken met Robert Long. Samen maakte zij drie cabaretprogramma's. Daarin werden toenmalige confronterende vraagstukken aan de orde gesteld w.o. homoseksualiteit, geloof en maatschappelijke misstanden aan de orde gesteld.

Na 1984 verdween hij uit het gezicht; hij trad nauwelijks meer op. Tijdens een vakantie in Frankrijk kreeg hij een hartaanval die hij niet overleefde. Hij werd onder zeer grote belangstelling begraven op Zorgvlied. De choreograaf Barrie Stevens was zijn levenspartner.

Henk van Gelre publiceerde in 2009 een biografie over Leen Jongewaard onder de titel Leen Alleen.

Geen opmerkingen: