maandag 11 juni 2012

Arleen Auger




Ik ben geen groot liefhebber van de stemsoort sopraan; bij de meeste sopranen gaan mijn tenen krommen van dat geluid dat deze kelen ten gehore brengen. Maar zoals altijd zijn er uitzonderingen en naast Elisabeth Schwarzkopff, waarvan ik in mijn artikel over de dienst van een vriend die ik in Gent heb meegemaakt een you tube opname heb toegevoegd, is dat de op 10 juni 1993 overleden Amerikaanse sopraan Arleen Augér.

Ze werd op 13 september 1939 in het plaatsje South Gate in de staat Californië geboren en studeerde naast haar opleiding voor kleuterleidster piano en viool. Pas in 1965 begon zij met zanglessen en na het winnen van een prijs in 1967 verliet zij Amerika om te gaan studeren in Wenen. Overigens trad zij toen al op en alhoewel haar Duits in die periode abominabel slecht was kreeg zij een aanstelling aan de Weense Staatsopera. Vooral dirigent Josef Krips was erg gecharmeerd van haar stem.

Vanwege haar achtergrond als lerares was zij een geboren zangleraar en van 1971 tot 1977 doceerde ze aan de Goethe Universiteit in Frankfurt am Main. Het reizen werd haar te zwaar en dus ging ze in 1974 in laatst genoemd wonen.

Haar stemsoort was een lyrische sopraan en zij is altijd zo wijs geweest om geen partijen te zingen die buiten dit stemvak lagen. De Duitse dirigent Helmut Rilling vroeg haar om de sopraan partij te zingen in de Bach cantatecyclus die hij opnam in de periode van 1975 tot 1985. Maar daarnaast zong zij ook de première van voor haar geschreven werken zoals de liederencyclus Sonnets from the Portuguese van de Amerikaanse componiste Libby Larsen.

Dat inmiddels zij een vooraanstaande zangeres was bleek wel uit het feit dat zij gevraagd werd om tijdens de huwelijksdienst van Prins Andrew met Sarah Ferguson in de Westminster Abbey  op 23 juli 1986 het prachtige Exsultate, Jubilate van Mozart te zingen .

Gedurende haar loopbaan als zangeres heeft zij 200 opnamen gemaakt onder de directies van beroemde dirigenten als Karl Böhm, Leonard Bernstein en Georg Solti.

Inmiddels was er bij haar een hersentumor ontdekt en in februari 1992 was zij genoodzaakt zich als zangeres terug te trekkken en ze ging wonen in Barneveld. Zij gaf de moed niet op en liet zich 3 maal opereren. Maar dat mocht niet baten en op 10 juni 1993 overleed slechts 53 jaar oud in haar tijdelijke woonplaats.

Voor haar hele oeuvre kreeg zij in 1994 een Grammy Award voor haar uitgave The Art of Arlene Augér.

Geen opmerkingen: