vrijdag 8 juni 2012

Concert in huis



Er zijn particulieren die hun huis beschikbaar stellen voor artiesten om hen buiten de normale theateroptredens in de gelegenheid te stellen hun muziek te spelen voor mensen die vaak niet naar een theater gaan, maar kiezen voor de beslotenheid van een optreden in huizen. Meestal zijn de optredens door hun kleinschaligheid en daardoor nauwer contact met het publiek zowel voor de artiesten als de aanwezigen gezelliger.

Gisteravond hebben we een dergelijk huisconcert bijgewoond in het huis van mijn zoon. Daar traden op Marjolein Meijers, haar echtgenoot Onno Kuipers en diens broer en dus haar zwager Walter Kuipers. Vroeger vormde Marjolein samen met Harrie Kemeling het duo De Berini's. Nu treedt ze dus alleen op.

Het programma draagt als titel Van Berini tot Solex en daarin leidt Marjolein ons door haar muzikale leven via allerlei liedjes van vrolijk tot navrant die door haar worden ingeleid met aanstekelijke  verhalen. Haar begeleiders zijn  rasmuzikanten die haar op zeer diverse instrumenten begeleiden, maar ook individueel hun kunsten laten horen.

Van de liedjes vond ik dat over haar Opa, zowel qua tekst als muziek fantastisch en na de pauze speelde Walter op zijn Vlaamse Doedelzak twee ontroerende melodieën. Op deze manier bespeeld is het een prachtig instrument.

Jammer dat toch een paar mensen die voor dit concert hadden ingeschreven het toch lieten afweten; daarmee de organisatoren opzadelend met een tekort. Uitgangspunt namelijk van deze huisconcerten is om voldoende toehoorden binnen te halen en daarmee quitte te spelen. Winst hoeft er niet gemaakt worden, maar nu moeten ze er op toeleggen.

Dit initiatief verdient beter en het is te hopen dat het volgende concert door voldoende mensen bezocht wordt.

Geen opmerkingen: