maandag 1 juli 2013

Boven is het stil


Geheel tegen onze gewoonte in zijn we afgelopen zondagmiddag naar de film gegaan in het gezellige Louis Hartloopercomplex. Dat had echter een reden, want daar draaide voor het laatst de Nederlandse film Boven is het stil, door Nanouk Leopold gedraaid naar het gelijknamige boek van Gerbrand Bakker.

Maar de filmmaakster heeft naar mijn mening het boek wel erg veel naar haar eigen hand gezet en het homo-erotische element dat in het boek nauwelijks een rol speelt, door haar wordt uitvergroot. Naar het waarom kun jij gissen, maar het schijnt publicitair aantrekkelijk te zijn.
Dit wil overigens niet zeggen dat ik niet genoten heb van deze film. Integendeel de film op zich is een prachtige film geworden, waarin de stilte en de natuur een grote rol speelt.


De rolverdeling is geweldig met een Jeroen Willems als de constant in beeld zijnde Helmer, waarvan langzaam duidelijk wordt waarom hij handelt zoals hij handelt. Op zolder ligt zijn vader die een tiran blijkt te zijn geweest en hem de schuld geeft van de verdrinking van zijn tweelingbroer Geert.

De dialogen tussen beide mensen, als je daar met dit korte vragen en antwoorden van kunt spreken tekent de verhouding tussen deze twee, maar ook de andere personen die voorkomen in deze film, zich afspelend op het platteland van Zeeuws Vlaanderen, spreken in stacato taal.


Overigens wordt alles heel decent verfilmd, zoals het wassen van deze vader door de zoon.
Ook het om elkaar heen draaien van Helmer en de melkrijder laat de spanning tussen beiden heel goed voelen. Het bezoek van de jonge knecht is een soort katharsis voor Helmer. Hij pakt na de dood van zijn vader het leven op.



 

Geen opmerkingen: