zaterdag 6 juli 2013

levensbericht 6 juli



6 juli 2002 overleed de Amerikaanse filmregisseur John Frankenheimer; zijn films hebben bijna allemaal een politieke en maatschappelijke strekking. Het bekendst gebleven zijn de trhillers en actie-films. Bovendien filmde hij op een rauwe, realistische manier, zonder veel kunstlicht en vreemde camerastanden. 


19 februari zag John het levenslicht in New York City; zijn vader was een Duitser van joodse afkomst, maar zijn moeder was iers en katholiek. Hij wilde al van jongsaf aanacteur worden, maar hij kwam nergens aan de bak en meldde zich toen maar ten einde raad aan bij de Luchtmacht. Daar kreeg hij de kans propagandafilms te gaan maken.
Ten tijde van de heksenjacht op mensen die verdacht werden van lid te zijn van de communistische partij of dit soort ideeën erop na te houden, werd ook Frankenheimer daarvan verdacht en dus ontslagen.
Hij stapte over naar de televisie, maar in 1958 kreeg hij een baan bij Warner Brothers. De eerste film die hij bij die maatschappij regisseerde van de western Young Strangers. In de volgende jaren draaide hij een aantal films die hem beroemd maakte.

Hij raakte echter in een depressie door de moord op zijn vriend Robert Kennedy, die hij van nabij meemaakte en doordat zijn vrouw zich van hem liet scheiden. Hij raakte verslaafd aan de drank en omdat hij vond dat hij in Amerika geen artistieke vrijheid had emigreerde hij naar Frankrijk.
Het duurde ruim 8 jaar voordat hij volledig afgekickt was en weer in de gelegenheid werd gesteld een film te draaien die onverhuld zijn eigen geschiedenis vertelde The French Connection 2. Met deze zeer persoonlijke film had een hij zowel een groot artistiek-als commercieel succes. Maar de meeste in zijn nieuwe vaderland gedraaide films behaalden lang niet het niveau van zijn eerste films.

Hij overleed aan de gevolgen van een beroerte; had net de plannen klaar voor een nieuwe film.
Tot zijn bekendste films behoren:  The Birdman of Alcatraz, met een geweldige rol van Burt Lancaster; deze speelt derol van een levenslang opgeslotene gevangene Robert Stroud die in zijn cel vogels gaat bestuderen. deze rolprent is een duidelijke aanklacht tegen het Amerikaanse gevangeniswezen.

The Manchurian Candidate uit 1962;  een groep communisten bereidt een aanslag voor op de president van Amerika. De film werd als niet realistisch beschouwd, maar helaas bleek in 1963 dat zoiets wel mogelijk was; toen werd immers John.F.Kennedy vermoord.



Geen opmerkingen: