zaterdag 20 juli 2013

levensbericht 17 juli



In 1935 begon de journalistieke carrière van een jongeman afkomstig uit St.Joseph in de staat Missouri die zou uitgroeiend tot een boegbeeld van het CBS Evening News. 
Tijdens de 2de Wereldoorlog deed hij journalist werk voor United Press  dat gevestigd was in Kansas City. Als zodanig maakte hij de slag om Arnhem mee.


In 1950 begin hij met zijn  werkzaamheden bij CBS en in 1962 werd hij het gezicht van CBS Evening News. Dat bleef hij doen tot 1981. Hij werd een van de meest geloofwaardige mensen in Amerika, door zijn optredens bij grote nieuwsgebeurtenissen, zoals bij de de landing van de Apollo 11 en de moord op John F. Kennedy.

In 1968 liet hij  zich zeer critisch uit over de oorlog in Vietnam en de vermoedelijke slechte afloop daarvan voor de Amerikanen. President Lyndon B. Johnson schijnt toen gezegd te hebben: Als ik Cronkite ben kwijtgeraakt, dan verlies ik ook de gemiddelde Amerikaan.
In 1972 bracht hij het beruchte Watergateschandaal voor het eerst onder de aandacht van het Amerikaanse volk, dat heeft mede geleid tot het aftreden van president Nixon.

Andere zeer ingrijpende vraaggesprekken die hij hield waren die met de Egyptische president Anwar Sadat  en met de Israëlische premier Menachim Begin; daarmee effende hij in 1972de weg voor het historische bezoek van Sadat aan Jeruzalem.
Opvallend was dat Cronkite de nieuwsuitzending altijd afsloot met de woorden That's the way it is.
Als eerbewijs aan deze eminente journalist noemde de Universiteit in Arizona de journalistieke faculteit de Walter Cronkite School of Journalism and Mass.

17 juli 2009 overleed Cronkite op 92 jarige leeftijd in New York City. 

Geen opmerkingen: