vrijdag 5 juli 2013

levensbericht 5 juli



Er zijn schrijvers die tijdens hun leven veel succes hebben gehad, maar die na hun dood snel in de vergetelheid zijn geraakt, waarschijnlijk omdat hun romans erg gedateerd zijn. Zo'n schrijver is Georges Bernanos

Hij werd op 20 februari 1888 in een ouderwets katholiek gezin, die hem anti-burgerlijke en anti-democratische beginselen bijbrachten, waardoor hij heel gemakkelijk  in het vaarwater van het fascisme had kunnen belanden. Zijn vader Emile Bernanos voorzag in zijn levensonderhoud als behanger-decorateur. George nam in de 1ste wereldoorlog dienst in het Franse leger en raakte verschillende keren gewond.



Gelukkig zag hij op tijd de gevaren van het fascisme in en dus gaf hij al snel zijn lidmaatschap van de Action Francaise op.
Hij was een fel tegenstander van de Franse houding t.o.v. het Nazisme en verliet in 1938 zijn vaderland om naar Zuid-Amerika te emigreren, waar hij in Brazilië een boerderij begon. Zijn drie zonen vonden wat hun vader deed, namelijk via zijn geschriften het Vichy-regime bestrijden, niet voldoende en gingen naar Frankrijk terug om  dienst te nemen in het leger. 
Na de 2de wereldoorlog bood Charles de Gaulle hem een ministerspost aan in het eerste kabinet dat gevormd werd; maar een dergelijke post weigerde Bernanos. Wel keerde hij terug naar Frankrijk.

Bernanos behoort tot de generatie katholieke schrijvers waarvan de belangrijkste vertegenwoordigers waren Paul Claudel, Francois Mauriac en Julien Green. Zij steken hun kritiek op de moderne maatschappij en samenleving niet onder stoelen en banken. Bij Bernanos valt zijn grote fascinatie voor het kwaad in de wereld op en geeft in zijn talrijke romans de strijd tussen goed en kwaad bij de mensen weer.


Een 4tal boeken van Bernanos zijn verfilmd b.v. in 1951 door Robert Bresson Journal dún curé de campagne, in 1960 door Philippe Agostini Dialoques des carmélites, in 1967 opnieuw door Robert Bresson Mouchette en als laatste door Maurice Pialat in 1987 Sous le soleil de Satan.
Dialoques des carmélites werd gebruikt door Francis Poulenc voor een opera.
Bernanos overleed aan leverkanker in 1948 in Neuilly-sur Seine.




Geen opmerkingen: