vrijdag 5 juli 2013

zelfportret



De man die belangrijke gebeurtenissen in de Frans-Duitse oorlog op het schildersdoek  vastlegde is de figuur waaraan ik dit levensbericht wijd. Anton von Werner werd op 9 mei 1843 in Frankfurt aan de Oder geboren en begon in 1857 met schilderlessen te volgen aan de Kunstacademie te Berlijn. Later deed hij dat in Karlsruhe, waar hij les kreeg van Johann Wilhelm Schirmer, Ludwig Des Coudres en Adolf Schroedter.
Toen hij door het winnen van een beurs financieel in staat was om te gaan reizen deed hij dat in 1867 en verbleef enige tijd in Parijs en Italië. Toen in 1870 de Frans-Duitse oorlog uitbrak was hij lid van het Derde Legerkorps en ging daarmee naar Frankrijk.
In 1871 huwde hij met Malwine Schroedter, de dochter van zijn leermeester in Karlsruhe. Hij maakte carrière; na benoeming tot professor van de Berlinse Kunstacademie, werd hij in 1875 directeur van de Koninklijke Hogeschool voor Beeldende Kunsten eveneens in Berlijn om tenslotte zijn loopbaan af te sluiten als directeur van de Nationalgalerie in Berlijn.
Hij stierf in geliefde Berlijn op 4 janauari 1915.


Geen opmerkingen: