zondag 21 juli 2013

levensbericht 19 juli




Bovenstaande trailer laat zien waarom het zo moeilijk is om van de acteur aan wie ik dit levensbericht wijd goede solo opnamen te vinden. Jack B. Warden is namelijk vooral bekend geworden door zijn bij-en karakterrollen, die heel vreemd nooit tot een hoofdrol, een dragende rol hebben geleid. 

Jack werd geboren als John H.Lebzelter op 11 september 1920 in Newark. Zijn vader was van Iers-Duitse origine. Was als puber een moeilijke jongen, die zichzelf moeilijk beheersen kon en gauw overging tot vechten. Hij dacht daarom aan een bokscarrière, maar die verliep niet erg succesvol. Daarna had hij allerlei baantjes en ten einde raad meldde hij zich aan bij marine en verbleef 3 jaar in China. In 1942 ging hij onder de wapenen en raakte in 1944 gewond bij een parachutelanding.

Door het lezen van toneelstukken vatte hij het idee op om acteur te worden en na een paar rollen in theaterstukken kreeg hij in 1951 zijn eerste filmrol in  The Man with My Face. Hij trok daarmee de aandacht van bekende regisseurs en kreeg o.a. bijrollen in From here tot Eternity en The 12 Angry Men.


Hij speelde ook in verschillende t.v. series en kreeg voor zijn rol van Rugbycoach in Brian's Song een Emmy.
Ondanks alle waardering die hij voor zijn spel kreeg, ontving hij nooit echt een Oscar maar bleef het bij een tweetal nominaties.


In 1958 trad hij in het huwelijk met de actrice Vanda Dupre. Ze kregen één kind, een zoon. Het huwelijk eindigde in 1970 in een officieuze scheiding. Hij kreeg gezondheidsproblemen en stierf op 85 jarige leeftijd in een ziekenhuis in New York City.
Bezienswaardige bijrollen van hem zijn te zien in Alle the President's Men; And Justice for All; Being there; The Verdict en in Problem Child reeks. 


Geen opmerkingen: