woensdag 3 juli 2013

zelfportret


In mijn serie artikelen gewijd aan zelfportretten dezeze keer aandacht voor de Duitse schilder Albert Weisgerber.
Geboren op 21 april 1878 in St.Ingbert in een gezin waarvan de vader bakker en herbergier was. In de jaren 1894 tot 1897  studeerde hij aan de kunstnijverheidschool in München, daarna ging hij naar de Kunstacademie in dezelfde stad waar hij les kreeg van Franz von Stuck. 
Hij kreeg er een aantal vrienden w.o. Hans Purrmann, Paul Klee, Wassily Jandinsky, Max Slevogt, Karl Arnold en Gino von Finetti.
Samen met Alfred Kubin richtte hij het genootschap  Sturmfackel. Om brood op de plank te krijgen maakte hij illustraties voor het tijdschrift  Die Jugend.
In het begin van zijn schildersloopbaan werkte hij in impressionistische stijl, maar onder invloed van Hans Purrmann stapte hij over naar het Fauvisme en ging lichtere kleuren gebruiken met groot opgezette lijnen.
In 1907 trouwde hij met Margaretha Pohl;  heeft veel succes met zijn werken. In 1913 richt hij samen met Alexej von Jawlensky, Paul Klee en Alexander Kanoldt de kunstenaarsgroep Münchener Neue Secession op.
Hij nam dienst in het Duitse leger aan het begin van de 1ste wereldoorlog en sneuvelde op 15 mei 1915 in de buurt van Rijssel.


Geen opmerkingen: