woensdag 10 juli 2013

levensbericht



Dit levensbericht wijd ik aan een vrouw die als zij het huwelijksaanzoek van koning Willem III had geaccepteerd, koningin van Nederland was geworden. Maar Elisabeth van Saksen-Weimar Eisenach wees Willem III af als huwelijkspartner.
 
Zij werd op 28 februari 1854 in Weimar geboren als jongste dochter van Karel Alexander van Saksen-Weimar-Eisenach en Sophie van Oranje-Nassau.

Deze laatste was de zuster van Koning Willem III van Nederland en dus de dochter van Koning Willem II en diens vrouw Koningin Anna Paulowna.
In 1886 trad zij in het huwelijk met hertog Johan Albrecht van Mecklenburg, de zoon van Frederik Frans II van Mecklenburg- Schwerin. Johan was een halfbroer van Prins Hendrik van Mecklenburg-Schwerin. Deze trouwde later met koningin Wilhelmina van Nederland. Elisabeth en Wilhelmina waren dus nichten van elkaar.
 
Elisabeth en Johan kregen geen kinderen. Toen bleek dat de kinderen van Willem III niet de troon zouden bestijgen deed zich de mogelijkheid voor dat het paar Elisabeth en Johan de Nederlandse troon zouden bestijgen en daarom leerden zij de Nederlandse taal en spraken deze taal ook vloeiend.
10 juli 1908 overleed Elisabeth inWiligrad.



 

Geen opmerkingen: