woensdag 24 juli 2013

levensbericht 23 juli



De man aan wie ik dit levensbericht wijd had tijdens zijn leven al een slecte naam, maar na zijn dood kwam pas goed naar voren wat een schrikwekkend bewind hij gevoerd had. Hassan II van Marokko werd op 9 juli 1929 in Rabat geboren. Hij was de oudste zoon van Mohammed V en diens vrouw Lalla Abba bint Tahar. Het paar trouwde in 1926 met elkaar.


Hassan studeerde aan de universiteiten van Rabat en Bordeaux. 20 augustus 1953 moest Mohammed met zijn familie uitwijken naar Corsica op last van de Franse regering. In 1954 werden ze gedwongen naar Madagaskar te gaan.


Maar op 16 november 1953 haalde de Franse regering bakzeil en kon Mophammed met zijn familie terugkeren naar Marokko en begonnen de onderhandelingen over de onanfhankelijkheid van Marokko. Die kwam er inderdaad en het sultanaat Marokko veranderde in het Koninkrijk Marokko.



Hassan kwam aan het hoofd te staan van de strijdkrachten en liet direct zien dat hij niet met zich liet spotten dor enorm hard op te treden tegen de in opstand gekomen Imazighen woonachtig in hnet Rifgebergte.
3 maart 1961 volgde Hassan zijn vader op als souverein vorst en hij verstevigde de Alaoui-dynastie. Hij ging als heel snel als een dictator regeren; voorbeelden daarvan waren dat de politieke patijen niets in te brengen hadden omdat hij het parlement ontbond en dat hij vooral steunde op de macht van de makhezen.
Zijn optreden en het opzichtig frauderen bij de verkiezingen die de partijen die Hassan steunden lieten winnen, veroorzaakte groeiende onvrede ook in het leger. Er werden twee aanslagen op zijn leven gepleegd die mislukten. De bekendste was die van Generaal Oufkir die straaljagers het vuur liet openen op het regeringsvliegtuig van Hassan, die terugkeerde van een reis. Als deze coupplegers werden gevangengezet in een beruchte ondergrondse gevangenis.
Hassan II was een echte opportunist en wist de

Marokkanen door de bezetting van de Westelijke Sahara na de beroemde Groene Mars in 1975 weer te kalmeren.
Pas aan het begin van de jaren "90 werd de parlementaire democratie hersteld en moest hij onder druk van de Amerikaanse regering honderden politieke gevangenen vrij laten.
Maar aan de Jaren van lood kwam pas een einde door zijn dood op 23 juli 1999.
Ondanks zijn schrikbewind zag het Westen Hassan wel als diplomatiek intermediair tussen de Arabische wereld en Israƫl.
Hassan was met twee vrouwen getrouwd; naast  Lalla Abla bint Tahar ( uit huwelijk werden 5 kinderen geboren w.o. koning Mohammed VI) trouwde hij in hetzelfde jaar ( 1961)  met Lalla Fatima bint Qaid Amhourok ( uit dit huwelijk werden geen kinderen geboren). 
 



Geen opmerkingen: