maandag 22 juli 2013

levensbericht 20 juli



Roemenië is tot 1940 een koninkrijk geweest, maar het het is duidelijk een land geweest dat bijna altijd overheerst werd door vreemde mogendheden. 24 augustus 1865 werd in Sigmaringen geboren Ferdinand Victor Albert Meinrad van Hohenzollern-Sigmaringen.

 
Zijn vader was Leopold van Hohenzollern-Sigmaringen en zijn moeder was Antonia Mar\ia van Portugal, de dochter van Maria II van Portugal.
 
In 1884 was Ferdinand voor de eerste keer in Roemenië; maar wilde eerste afstuderen in zijn vaderland. 
Zowel zijn vader als zijn broer Willem  wilden geen koning van Roemenië worden. Zijn neef Carol I was de toenmalige koning en beiden hadden weinig waardering voor elkaar  en lieten dat zelfs in het openbaar blijken.

In 1893 trouwde Ferdinand met prinses Maria van Edinburgh, een kleindochter van Koningin Victoria en Tsaar Alexander. 10 oktober 1914 werd Ferdinand koning, na het overlijden van Carol I. Zijn vrouw wist hem over te halen mee te gaan doen aan de 1ste wereldoorlog aan de kant van de Engelsen. Dat was des te opvallender omdat hij familie was van de Duitse Keizer en Ferdinand werd door zijn Duitse familie verstoten.

In het begin had het Roemeese leger weinig succes en leed een grote nederlaag en moest Ferdinand met zijn regering vluchten naar Iasi. De strijd verliep later echter voorspoedig voor de Roemenen en toen de wereldoorlog afgelopen was zag Roemenië zijn grondgebied uitgebreid met b.v. Transsylvanië.  15 oktober 1922 werd Ferdinand tot koning van Groot Roemenië gekroond, dat gebeurde in de plaats Alba Iulia het centrum van Transsylvanië.

Ferdinand en de conservatieve liberale partij die hem steunde en geleid werd door de broers Ion en Vintila Bratianu, kreeg met steeds meer opppositie te maken o.a. van de in 1924 opgericht Boerenpartij. 
 
Ferdinand kreeg nog te maken met een schandaal binnen zijn familie toen zijn zoon Karel uit het Roemeense leger deserteerde en met zijn minnares naar Parijs vluchtte. Ferdinand stierf op 20 juli 1927 in Boekarest en werd opgevolgd door een kleinzoon van hem Michael. Toch werd de gedeserteerde zoon Karel in 1930 koning en bleef dat tot 1940.

Geen opmerkingen: