donderdag 4 juli 2013

levensbericht 4 juli


Algemeen wordt Thomas Jefferson beschouwd als de geestelijke vader van de Verenigde Staten. Voor wat betreft de basisvoorwaarden van een staat had hij leentjebuur gespeeld bij de Engelse filosoof John Locke.


Thomas werd op 13 april 1743 geboren in de staat Virginia; zijn  familie was grootgrondbezitter, De verstandhouding met zijn moeder Jane Randolph Jesserson was slecht en toen zijn vader in 1757 stierf verliet hij het ouderlijk huis en ging bij een schoolmeester wonen, waar hij Latijn en Grieks leerde. Daardoor kon hij in 1760 naar de universiteit.

In 1767 vestigde hij zich als jurist in Virginia. In 1772 trad hij in het huwelijk met Martha Wayles Skelton. Het paar kreeg zes kinderen, maar zij stierf al in 1782 en heeft dus niet meegemaakt dat hij president werd.

Jefferson was voorstander van een kleine overheid en een hoofdrol voor de landbouw met veel kleine boeren en een decentraliseerd beleid. Hij ondervond felle tegenstand in deze standpunten van de Federalisten die onder leiding stonden van Alexander Hamilton. Deze groepering was voorstander van een sterke federale overheid, een sterk verankerd financieel stelsel en een regering die bestond uit de elite.

Hij maakte snel carrière en was bijvoorbeeld minister van buitenlandse zaken onder president George Washington. De presidentsverkiezingen van 1796 werden gewonnen door John Adams en deze benoemde hem tot vice-president.


In 1801 werd hij de 3de president van de Verenigde Staten. Hij bleef dat twee termijnen dus tot 1809.
In 1803 wist hij van de Fransen het Louisiana Territorium te kopen, waarmee hij het grondgebied van de Unie verdubbelde. Van Napoleon wist hij Florida, New Orleans en de vaarrechten op de Missippi te verkrijgen. 
Wat betreft de Indianen heeft hij de dood van duizenden van de oorspronkelijke inwoners op zijn geweten, omdat hij grote delen in het westen probeerde te veroveren. Zijn 2de termijn verliep dramatisch, want door de strijd tussen Engeland en Frankrijk werd de handel over zee steeds onveiliger en Jefferson reageerde daarop door de handel met Europa te verbieden. Gevolg was dat de economie in elkaar stortte.
Jefferson trok daaruit de consequentie door zich niet meer beschikbaar te stellen voor een 3de termijn. 
Hij ging in Monticello wonen en hij grondvestte de universiteit van Virginia, waarvoor hij zelf de ontwerpen maakte. Ook zijn huis bouwde hij naar een eigen ontwerp.
Hij overleed op 4 juli 1826 in de leeftijd van 83 jaar. Opvallend was dat zijn voorganger en politieke tegenstander John Adams op dezelfde dag ook overleed.

Geen opmerkingen: