dinsdag 2 juli 2013

levensbericht 1 juli


Heel toevallig is vandaag mijn korte biografie gewijd aan een van de eerste abolitionisten in Amerika nl. Harriet Beecher Stowe. In 1863 werd de slavernij in Nederland afgeschaft en we herdenken dit feit juist deze week.


Harriet werd op 14 juni 1811 geboren in Litchfield in de staat Connecticut. Haar vader Lyman Beecher was afkomstig uit Boston. Het gezin bestond uit 13 kinderen. Haar moeder Roxana Foote, was een diepgelovige vrouw die overleed toen Harriet pas vijf jaar was. 


Ze had een zus, Catherine, die een meisjesschool leidde, waar Harriet het onderwijs volgde en er o.a. talen en wiskunde leerde. Een klagenote van haar was Sarah P. Willis, die bekend werd onder haar schrijversnaam Fanny Fern.


Op 21 jarige leeftijd verhuisde ze naar Cincinatti in de staat Ohio. Daar werd zij lid van een literaire-en sociale club; de Semi-Colon Club.Ze ontmoette er Calvin Ellis Stowe. Ze werden verliefd op elkaar en trouwden op 6 januari 1836. Hij was een fel tegenstander van de slavernij. Het paar kreeg 7 kinderen, waaronder een tweeling.

 
Haar man verhuisde naar Brunswick Maine om er op de universiteit Bowdoin lkes te geven. Op 40 jarige leeftijd begon ze aan het boek dat haar wereldberoemd maakte, nl. Uncle Tom's Cabin. De eerste oplage van dit boek bedroeg 5000 exemplaren, maar binnen een jaar werden er 300.000 stuks van verkocht.
Het emotionele boek had een grote invloed op het denken over de slavernij en droeg bij aan het debat over deze kwestie. 25 november 1862 ontmoette zij Abraham 

Lincoln in Washington. Zelf heeft ze weinig over dit bezoek prijsgegeven.
Haar succes wekte natuurlijk afgunst op en in 1870 werd haar broer Henry Ward Beecher beschuldigd van overspel en deze kwestie, werd mede door de naamsbekendheid van zijn zus een nationaal schandaal. Harriet was niet in staat haar broer publiekelijk te verdedigen, hoewel zij altijd in zijn onschuld is blijven geloven. Ze verhuisde naar Florida. 1 juli 1896 overleed Harriet 85 jaar oud in Hartford, Connecticut en ligt begraven op de Philips Avademy in Andover Massachsetts.

Geen opmerkingen: