maandag 1 juli 2013

levensbericht 27 juni



De Partij voor Vrijheid en Democratie heeft in de jaren van haar bestaan een aantal markante figuren als lid gehad. Een daarvan was Willem Jacob Geertsema.


Hij werd op 18 oktober 1918 geboren in Utrecht alwaar zijn vader bankier was en zijn moeder afkomstig uit een andere bekende familie nl. Drooglever Fortuyn. 
Het geslacht was afkomstig uit Groningen, dat een aantal parlementariĆ«rs en zelfs een minister van Binnenlandse zaken had voortgebracht. Zijn vader stier toen hij drie jaar oud was en met zijn moeder verhuisde hij naar Den Haag, waar na de lagere school in 1930 naar het 2de Gymnasium ging. in Leiden ging hij rechten studeren die door de Duitse bezetting erg lang duurde. 
Hij zeer actief in het studentenleven en vanwege zijn gezette postuur kreeg hij de bijnaam Molly, die echter zijn roepnaam werd.


Op 24 juli 1947 trouwde hij de kunsthistorica Adolfina Schoonenberg. Het paar kreeg 3 zonen.

Na een burgemeesterschap in het Gronings Warffum, ging hij werken op het departement van Binnenlandse zaken en werd gemeenteraadslid voor de VVD in Den Haag. In 1961 werd hij benoemd tot burgemeester van Wassenaar en combineerde dit ambt met het 2de kamerlid zijn.

Toen Toxopeus minister was geworden in het kabinet Marijnen werd Molly fractieleider van de VVD. Geertsema was een groot voorstander van het openbreken van het verzuilde omroepsysteem.
Geertsema ontpopte zich steeds

meer een tegenhanger van de conservatieve H. van Riel. Zo was hij voor emancipatie van homoseksualiteit en vond hij dat de staat en het bedrijfsleven gedemocratiseerd moesten worden. Hij kreeg daardoor een links imago binnen de VVD.
Hij wilde dolgraag minister worden en  die kans kreeg hij toen het kabinet Biesheuvel werd gevormd, dat bestond uit de confessionelen, de VVD en DS'70. Helaas voor hem duurde dit ministerschap slechts twee jaar, toen het kabinet ten val kwam. Saillant was dat hij de slagkracht van het openbaar bestuur wilde vergroten door  de provinsies te vervangen door 5 landsdelen, die weer onderverdeeld werden in 44 gewesten.
In 1973 werd hij commissaris van de koningin in Gelderland en onder zijn leiding werd een een reorganisatie van het provinciale bestuursapparaat. Na 10 jaar  trad hij af als commissaris en keerde weer terug naar Wassenaar. Lid geworden van de 1ste Kamer in 1983 nam hij daarvan in 1987 afscheid en leidde daarna een teruggetrokken leven, tobbend met zijn gezondheid.
Molly was een ijdele man, totaal niet cultureel geinteresseerd. Wel zei hij altijd waar het op stond.,

Geen opmerkingen: