maandag 1 juli 2013

levensbericht 28 juni



Als er gesproken wordt over de moordaanslag op aartshertog Frans Ferdinand van Oostenrijk, wordt er nauwelijks aandacht besteed aan zijn vrouw die ook bij deze aanslag om het leven kwam.
Sophie Chotek was afkomstig uit de Boheemse adel en was hofdame van keizerin Elisabeth.

In 1888 leerde zij op een soiree in Praag Frans Ferdinand kennen; je  vraagt je af hoe zij op deze man verliefd kon worden, want hij was een onsympathiek mens die nooit lachte en ervan hield om tijdens de jacht gezeten in een stoel de opgedraven zwijnen af te schieten.
Het enige waarvoor hij echte belangstelling had was zijn rozentuin. Hij sleet zijn leven op het jachtslot Konopiste bij het Tsechische plaatsje Benesov.

Vanwege haar afkomst weigerde Keizer Franz Jozef 1 in te stemmen met dit morganatisch huwelijk, maar de aartshertog zette dit huwelijk toch door daarbij gesteund door Paus Leo XIII en de Duitse Keizer Wilhelm II. Uiteindelijk stemde de keizer toch toe op voorwaarde echter dat de kinderen geboren uit dit huwelijk uitgesloten werden van de troonopvolging en verder moest zij altijd op de achtergrond blijven.
Het paar kreeg drie kinderen. Toen kroonprins Rudolf  zelfmoord pleegde en zijn vader aartshertog Karel Lodewijk overleed, werd hij de troonopvolger. Op 28 juni 1914 brachten zij een officieel bezoek aan Sarajewo en werden daar door Gavrilo Princip met een FN Model 1910 pistool doodgeschoten. Deze Princip was lid van De Zwarte Hand, een geheime nationalistische Servische groepering. Dit was de aanleiding voor Oostenrijk om de oorlog te verklaren aan Servië, hetgeen leidde tot de 1ste Wereldoorlog.

Geen opmerkingen: