maandag 8 juli 2013

levensbericht 8 juli



Veel steden in Nederland hebben stadsparken die ontworpen zijn door Jan David Zocher. Deze werd op 12 februari 1791 in Haarlem geboren. Zijn vader Johan David Zocher Sr. en zijn broer waren tuinarchitect. Niet zo vreemd dus dat onze hoofdpersoon van dit levensbericht zijn eerste opleiding van zijn vader kreeg.


In 1809 mocht hij van Lodewijk Napoleon een aantal jaren in het buitenland studeren. Hij verbleef ook in Engeland en daar werd hij getroffen door het werk van de Engelse tuinarchitect Humpry Repton.

Teruggekeerd in Nederland werd hij door Willem I benoemd tot landschapsarchitect en zijn eerste belangrijke werk was het maken van een ontwerp voor het omvormen van de Haarlemse wallen tot wandelgebied. Ook maakte hij samen met zijn vader een ontwerp voor de Haarlemmerhout. Hij was niet alleen een tuinarchitect, maar ook een architect en stedebouwkundige. 

Algemeen wordt de Beurs van Zocher met het aanzien van een Griekse tempel uit 1845 als zijn beste werk beschouwd. 10 september van dat jaar werd het officieel geopend door Koning Willem II.

Helaas heeft men dit gebouw in 1903 afgebroken, omdat het te klein was geworden. Het gebouw dat er  nu staat is niet een nieuwe beursgebouw, maar het beroemde winkelpand De Bijenkorf.
In 1827 kreeg Zocher van de Utrechtse burgemeester Van Asch van Wijck om een park aan te leggen langs de Stadsbuitengracht. Dit ontwerp werd in de Gemeenteraadsvergadering van 1829 goedgekeurd, maar pas in 1850 begon met de uitvoering van dit plan, hij werd daarbij geassisteerd door zijn zoon Louis. Pas in 1870 was het werk af.





Een ander beroemd ontwerp van hem is het Amsterdamse Vondelpark. Naast het ontwerpen van gebouwen, tuinen en parken hield hij zich ook bezig met het aanleggen van begraafplaatsen. Naast de begraafplaats Kleverlaan in Haarlem en begraafplaats Soestbergen in Utrecht is zijn bekendste ontwerp op dit gebied  de begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam. aangelegd tussen 1869 en 1931.
8 juli 1870 overleed Jan David. 

 

Geen opmerkingen: