woensdag 3 juli 2013

levensbericht 2 juli



Het moet op zich een traumatische ervaring zijn om de troon te bestijgen nadat je vader en je broer zijn vermoord. Dat lot overkwam Manuel II van Portugael.



Zijn ouders waren Carlos I en Amelie van Orleans en hij werd geboren op 15 november 1889. Al gauw bleek dat hij zeer intelligent was en grote belangstelling had voor geschiedenis, talen en muziek. Manuel hield b.v. veel van Beethoven en Wagner en speelde piano.
In 1903 ondernam hij met zijn moeder een reis naar Egypte om kennis te nemen van de oude beschaving.

Manuel wilde een carrière bij de marine maken, maar daar kwam door de moord op zijn vader en zijn broer niets van. Alfredo Costa en Manuel Buica vuurden de schoten af, die Koning Carlos en Luis Filipe, de troonopvolger dodelijk troffen.


Manuel II reisde met zijn moeder door het land om de band tussen hem en het volk te verstevigen. Men vond hem sympathiek, maar volgens de Republikeinen kwam hij te jong in een oude wereld.
Zijn eerste politieke daad was om de dictatoriale eerste minister Joao Franco met zijn hele regering de laan uit te sturen en vrije verkiezingen uit te schrijven.


Helaas bleek dat de monarchistische partij nauwelijks nog aanhang had; zowel de Republikeinen als de Socialisten behaalden een grote overwinning. Daardoor werden de anti-monarchistische gevoelens steeds groter en uiteindelijk braak op 4 oktober 1910 de revolutie uit en ook de marine en het garnizoen van Lissabon steunden deze revolutie. 
Twee oorlogschepen bombardeerden  het koninklijk paleis, waarop de koninklijke familie naar het vissersdorpje Ericeira
Daarmee kwam feitelijk een einde aan het Koninkrijk Portugal en was het land definitief een republiek. De koninklijke familie vestigde zich in het Engelse Fulwell Park (Twickenham). 4 september trouwde hij met Augusta Victoria, prinses van Hohenzollern-Sigamaringen


. Het paar kreeg geen kinderen. Daarvoor had hij een relatie met de actrice en danseres Gaby Deslys.



Manuel hield zich de rest van zijn leven bezig met het verzamelen van een enorme bibliotheek Portugese boeken en met behulp daarvan schreef hij een studie over de Portugese literatuur tijdens de Middeleeuwen en de Renaissance.
2 juli 1932 overleed Manuel na een partij tennis plotseling aan een asccute keeloedeem. Er gingen geruchten over een insluiper.




Geen opmerkingen: