zondag 7 juli 2013

zelfportret



In de serie over zelfportretten deze keer weer een Amerikaanse schilder nl. Julian Alden Weir. Was de zoon van een kunstschilder en tekenleraar aan de militaire academie van Westpoint. Hij werd daar op 30 augustus 1852 geboren, kreeg zijn eerste schilderslessen van zijn vader en ging daarna naar New York. Om zich verder te bekwamen vertrok hij naar Parijs, waar hij studeerde bij Jean Louis Gérôme en raakte er bevriend met Jules Bastien Lepage.
In het jaar 1873-1874 reisde hij door Nederland, Spanje en Engeland, waar hij James McNeill Whistler ontmoette. In 1877 keerde hij weer terug naar de Verenigde Staten. Schilderde hij aanvankelijk nog realistisch onder invloed van schilders als Albert Pinkham Ryder, Robert Reid en John Henry Tachtman ging hij steeds meer impressionistisch schilderen en met de laatste stichtte hij in Greenwich een kunstenaarsvereniging op Cos Cob Art Colony.
Hij schilderde vooral portretten, landschappen en stillevens en was ook een uitnemend etser. Hij overleed op 71 jarige leeftijd In New York.


Geen opmerkingen: