zondag 14 juli 2013

levensbericht vrijdag 12 juli


Een vrouw die een grote invloed heeft uitgeoefend in het Midden Oosten was de op 12 juli aan een overdosis slaappillen overleden Gertrude Bell in haar geliefde Bagdad.

Ze zag het levenslicht op 14 juli 1868 te Durham in Engeland. Ze studeerde geschiedenis aan de universiteit van Oxford en maakte carrière als schrijfster, reizigster en archeologe. Tijdens de 1ste Wereldoorlog werkte ze in Cairo bij het Britse gouvernement en ontwierp in 1921 de staat Irak. 
 
Een oom van haar Sir Frank Lascelles was minister en haar grootvader Sir Isaac Lowthian Bell was lid van het parlement en naaste medewerker van Benjamin Disraeli.
In 1899 reist ze voor het eerst naar Palestina en Syrië en van al haar volgende reizen naar de uiterste grenzen van het enorme Britse rijk, stelt ze de inwoners van dit rijk middels haar geschriften op de hoogte. 
Tijdens de eerste wereldoorlog werkt ze nauw samen met een andere beroemde Engelse reiziger Lawrence of Arabia om samen met hem bondgenootschappen tot stand te brengen tussen de verschillende stammen.

De Britse autoriteiten zagen gelukkig in dat ze door haar kennis van de talen, de cultuur en vele vriendschappen met Arabische machtshebbers, dat haar hulp onmisbaar was  om een goede infrastructuur in dit gebied te ontwikkelen. 

Wat betreft de cultuur en archeologische vondsten had ze het idee opgevat dat al de kunstschatten gevonden in dit gebied, niet naar Europese museums gebrachten mochten worden, maar tentoongesteld dienden te worden in een eigen museum b.v. het Nationale Museum in Bagdad. Ze heeft dit inderdaad tot stand gebracht.
Opvallend bij deze vrijgevochten vrouw was dat ze een fel tegenstandster was van de suffragettes.
 
 

Geen opmerkingen: