woensdag 17 juli 2013

levensbericht 14 juli


21 augustus 1165 zag in Parijs Filips II van Frankrijk het leven. Op 1 november 1179 kroonde zijn zieke vader Lodewijk VII hem in Reims tot medekoning. Toen deze op 18 september 1180 stierf werd hij officieel koning van Frankrijk.

In dat jaar trouwde hij met Isabella van Henegouwen, die slechts 20 jaar oud werd. Zij was de nicht van de Vlaamse graaf Filips van de Elzas (dochter van zijn zus Margaretha) en zo kreeg hij Artesië als huwelijkscadeau.

Ze kregen een zoon Lodewijk VIII; helaas stierf Isabella in 1190 en drie jaar later trouwde hij opnieuw en nu met Ingeborg van Denemarken, maar dat bleek een mislukking en hij verwijderde haar van het hof en trouwde in 1194 met Agnes van Meranië. De toenmalige paus erkende dit huwelijk niet en noodgedwongen kwam Ingeborg weer terug.


Filips was een oorlogzuchtig man en hij onteigende om de legers te bekostigen de bezittingen van de rijke joden.
In 1190 gingen drie machtige heersers op weg naar het Heilig land voor de 3de Kruistocht. Philips II, Richard Leeuwenhart en Frederik Barbarossa. De aanvankelijk goede verstandhouding verslechterde snel en de drie konkingen gingen hun eigen weg. Filips keerde al eerste terug in zijn land en wist Jan, de broer van Richard Leeuwenhart, een opstand te beginnen en liet Richard in Oostenrijk gevangen nemen. Filips veroverde Normanië op de Engelsen.


Maar toen Rikchard uit zijn gevangenis bevrijd was en teruggekeerd was, bleek dat hij een veel beter strateeg was dan Filips II en de laatste leed nederlaag op nederlaag en moest een groot aantal veroverde gebieden aan de eerdere eigenaren teruggeven.
Maar toen Richard Leeuwenhart stierf en Jan zonder Land koning werd, steunde Filips niet hem maar Arthur I van Bretagne, een volle neef van Jan. tegelijk confisqeerde hij alle Engelse bezittingen op het vasteland.

30 mei 1213 leed de Franse vloot een gevoelige nederlaag bij Damme, toen het Vlaanderen wilde aanvallen.
De Engelse kong wist de Duitse keizer Otto IV en de graven van Holland, Vlaanderen en Boulogne tot een unie te verbinden tegen de Fransen, maar toen dit samengeraapt leger Noord Frannkrijk wilde binnetrekken, werd het door de Fransen verslagen - deze werden geholpen door troepen van keizer Frederik II van Hohenstaufen.


Eindelijk kwam Filips tot rust; hij maakte van Parijs de hoofdstad en liet er straten plaveien en bouwde nieuwe wijken aan de linker Seine oever, ook de openbare markthallen verrezen en tenslotte bouwde hij het Louvre, de koningsbucht.
Hij verdeelde zijn rijk in districten, aan het hoofd daarvan kwam een koninklijke ambtenaar die verantwoordelijk was voor de rechtspraak en belasting  inning.
Filips II overleed op 14 juli 1223 - hij behoorde tot het huis Capet en werd opgevolgd door zijn zoon Lodewijk VIII.


 
 

Geen opmerkingen: