woensdag 21 november 2012

Bloody Mary



 

De figuur waaraan ik dit levensbericht wijd is bekend gebleven onder de bijnaam Bloody Mary. Die naam dankt zij aan haar optreden tegen de Protestanten om het katholicisme weer terug te brengen in Engeland. Op een afschuwelijke wijze vervolgde zij deze volgens haar ketterse personen en dat deed zij vooral na haar huwelijk met koning Filips 11  van Spanje. Het was puur een verstandshuwelijk, want het was Filips er alleen maar om te doen om van Engeland een bondgenoot te maken.

Haar vader was Hendrik VIII en haar moeder Catharina van Aragon, zijn eerste vrouw.  Toen Hendrik zich van Catharina liet scheiden, werd zij door hem als een bastaard beschouwd en mocht zij geen contact meer met haar moeder hebben. Wispelturig als Hendrik was, liet hij zijn 2de vrouw Anna Boleyn onthoofden en nam hij Mary weer als zijn wettige dochter aan. Maar daarvoor moest zij wel een paar voorwaarden van hem aanvaarden b.v. erkennen dat haar vader het hoofd van de Engelse kerk was. Mary bleef weliswaar in het geniep haar rooms katholieke geloof uitoefenen.

Toen haar vader stierf werd de halfbroer van Mary, haar halfbroer Eduard ( geboren uit het huwelijk van Hendrik met Jane Saymour ) koning, maar dat bracht geen verandering in haar moeilijke situatie. Eduard overleed in 1553 en de protestanten schoven een andere candidaat dan Mary naar voren namelijk een nicht van haar Lady Jane Grey
. Toch stond het Engelse volk nog altijd achter haar en zo kon Mary de tegenstand tegen haar troonsbestijging snel ( al na negen dagen )overwinnen en besteeg zij de troon.

Aanvankelijk trad zij heel gematigd op tegen haar vroegere vijanden en de protestanten, maar zoals ik hierboven al schreef veranderde dat en door haar optreden kreeg zij de bijnaam.
Dat er een opstand tegen haar huwelijk en harhandig optreden was logisch; deze werd geleid door Thomas Wyatt en Henry Grey. Mary onderdrukte met geweld deze opstand en ging over tot een felle vervolging waarvan o.a. Thomas Cranmer een belangrijk slachtoffer was.

Mary werd door haar echtgenoot gedwongen een oorlogsverklaring aan Frankrijk te doen uitgaven, tegen haar zin en die van het Engelse parlement.
Haar huwelijk met Filips bleef kinderloos, hoewel Mary meende twee keer in verwachting te zijn. Er kwam dus geen katholieke troonopvolger. Zij overleed in 1558  waarschijnlijk aan een aandoening aan de hypofyse.
Mary werd opgevolgd door haar halfzuster Elisabeth, geboren uit het huwelijk van Hendrik met Anna Boleyn.

Geen opmerkingen: