zondag 25 november 2012

Kerken in Middelburg



Naast het bezoek aan de Oosterkerk te Middelburg, bezochten we ook de  het abdijcomplex, waar zich twee kerken bevinden nl. de Nieuwe Kerk en de Koorkerk.

In dit artikel wil ik eerst aandacht schenken aan de Nieuwe Kerk. Ook deze St.Nicolaaskerk is een abdijkerk en ze is westelijk gelegen van de prachtige toren\, ook wel Lange Jan genoemd en de Koorkerk.

In de 14de eeuw stond er al een kerk die echter door een brand in 1568 werd herbouwd tot een tweebeukige hallenkerk. In de 19de eeuw werd er een neogotische westgevel aan toegevoegd, die tijdens de restauratie in 1900 weer werd verwijderd. Helaas werd de kerk tijdens de 2de wereldoorlog door de Duitsers volledig verwoest. Het gebouw werd weer in volle luister hersteld.

Het interieur is totaal veranderd en geschikt gemaakt voor multifunctioneel gebruik door de vaste banken te verwijderen en de 19de eeuwse preekstoel te verwijderen.

Er staat een prachtig 17de eeuws orgel van de orgelbouwer Johannes Duyschot, dat eerder in de ronde Lutherse kerk in Amsterdam stond.

Tussen de twee genoemde abdijkerken staan de Lange Jan en het Middenkoor. In dit laatste bevindt zich het praalgraf voor de broers Johan en Cornelis Evertsen, vervaardigd door Rombout Verhulst.

Geen opmerkingen: