zondag 11 november 2012

De Saint Hyppolyte van Poligny




Zaterdag 23 juli 1988 zijn we vanaf de camping via  de D 27 tot Pont du Navoy gereden om van daar via de D 24 door te rijden naar Besain, waar we de N 5 namen, een drukke verbindingsweg tussen Poligny, ons reisdoel, en Champagnole.

Even voor dat je Poligny bereikt heb je bij de Monts de Vaux een prachtig gezicht op de Culée de Vaux. een dorpje met een prachtig abdijcomplex, maar dat hebben we links laten liggen en hebben onze auto iets buiten het centrum geparkeerd.
Poligny is een oud stad met oude panden, w.o. een prachtig stadhuis en vooral waar het mij om te doen was de Saint Hippolyte.

Qua uiterlijk is het een vreemd bouwwerk, vooral de toren geeft een beetje een oosters aanzien en tegelijkertijd romaanse kenmerken. Met de bouw ervan werd begonnen in 1415 op aandringen van een burger van deze stad Jean Chousat. Het was penningmeester van de hertog van Bourgondië. Toen hij in 1433 stierf was de kerk zo goed als klaar en was al door paus Eugenius IV per bul op 14 april 1431
tot "Collégiale" verheven.

Met geldelijke ondersteuning van Jean Chevrot werd de toren gebouwd die in 1450 klaar was. Helaas werd zij tijdens de 10 jarige oorlog door Franse troepen in brandgestoken. De huidige toren werd in klassieke stijl herbouwd in de 17de eeuw.

Het interieur bevat een aantal prachtige beelden  w.o. St.Anna en Maria, St.Catherine en een prachtig retabel het lijdensverhaal voorstellend uit de 15de eeuw.

In 1859 werd het grote Cavaillé-Coll orgel geplaatst. Opvallend is dat in deze kerk de Heilige Coleta is begraven, een kluizenares die eigenlijk Nicolette Boëllet heette. Zij werd door paus Pius VII heilig verklaard.

Geen opmerkingen: