woensdag 21 november 2012

Kerken in Goes




Tijdens onze bezoek aan Goes bezochten we niet alleen de Grote of Maria Magdalena kerk, maar vanzelfsprekend ook de er tegenover liggende Katholieke Maria Magdalena kerk.

Op het moment dat ik binnenkwam  was er net een concert aan de gang van het koor van de Zeeuwse Koorschool; duidelijk bleek uit de manier van zingen dat men probeert de Engelse koorstijl na te bootsen. De verstaanbaarheid was niet groot, maar dat kan ook liggen aan de akoustiek van het kerkgebouw.

Het is een neo-gotische kruisbasiliek en werd gebouwd tussen 1906 en 1908. De architecten van A.A.J.Margry en J.M.Snickers. Het interieur dateert uit de bouwtijd. De muurschilderingen zijn vervaardigd door Pieter Geeraerdts.
 
Het is opgetrokken uit roodbruine, machinale bakstenen. Op de afsluiting boven de dubbele deuren staat een uit 1896 daterend gietijzeren Magdalenabeeld.

Boven in het entree zijn figuratieve tegeltableaus aangebracht die engelen voorstellen en zijn vervaardigd in de platteelfabriek van Thooft en Labouchère te Delft.
In het koor bevinden zich vijf spitsboogvensters met gebrandschilderd glas vervaardigd in het atelier van Nicolas & Zonen te Roermond. 

Geen opmerkingen: