donderdag 22 november 2012

Kerkin in Middelburg





Vanzelfsprekend brachten we behalve aan Goes ook een bezoek aan Middelburg. Deze plaats kent een opvallend kerkgebouw namelijk de achthoekige Oostkerk.

Dit is de eerste kerk in Zeeland die voor de Protestantse eredienst werd gebouwd.  Het eerste ontwerp voor deze kerk was van de hand van Bartholomeus Drijfhout, die bij zijn ontwerpen adviezen kreeg van de beroemde bouwmeester Pieter Post. Het ontwerp ging uit van een centraalbouw met de preekstoel in het midden.
In 1648 wordt met de bouw begonnen, maar al in 1649 overlijdt Bartholomeus en krijgt Arent van "s Gravesande de opdracht een nieuw ontwerp te maken. Hij ontwerpt dan de huidige achthoekige kerk. Overigens moeten de burgers van Middelburg middels een extra belasting op wijn en bier meebetalen aan de bouw.

Ook Arent maakt de voltooiing van het gebouw niet mee, dat doet wel zijn opvolger Louis Jolijt. Op 6 juli 1667 wordt de kerk plechtig ingewijd.
Het is een classicistisch barokke stijl met zowel binnen als buiten een volledige symmetrie. Veel elementen herinneren aan de klassieke oudheid. De symboliek van leven en dood zien we o.a. in het gebeeldhouwde skelet boven de deur.

Het prachtige orgel met een wit front is gebouwd door de broers Petrus Josephus en Johannes de Rijckere.
 

Geen opmerkingen: