vrijdag 23 november 2012

Herman Kuiphof



















Op bovenstaande you tube opname met een wedstrijd vann Feyrenoord horen we het markante stemgeluid van misschien de beste sportverslaggever die we in Nederland gehad hebben, nl. de op 19 november 2008 overleden Herman Kuiphof.

Herman was afkomstig uit Franeker, waar hij op 27 oktober 1919 werd geboren. In 1938 kreeg hij een baantje bij het Haagse dagblad De Nederlander. Deze krant werd door de Duitse bezetters tijdens de oorlog verboden, dus ging Kuipers op een kantoor werken.

Na de oorlog werd hij bij zijn oude krant, die nu onder de naam De Nieuwe Nederlander verscheen teruggevraagd en kreeg de kans om de voetbalwedstrijd van het Nederlands Elftal tegen een gelegenheidsteam van in Duitsland gelegerde Engelse militairen te verslaan.
In 1946 verliet hij deze krant en stapte over naar De Haagsche Courant, waar hij dé sportjournalist werd. Toen het medium Televisie steeds belangrijker werd stapte hij over naar de VPRO televisie en ging live wedstrijden verslaan voor de NOS en NTS.
Naast het voetballen waren skiën en tennissen zijn specialiteit.

Beroemd is zijn uitspraak van de achternaam van de zweedse spits van Feyenoord, Ove Kindvall. Kuiphoff sprak dat uit als Tsjiendval, waarop het publiek hem Tsjuiphof ging noemen.
Een andere beroemde uitspraak is Zijn we er toch ingetuind na het doelpunt van Gerd Müller in de wedstrijd om het W.K. tussen Nederland en West Duitsland.

Na zijn pensionering schreef hij columns voor het NRC en was hij vaak te horen in het radioprogramma van Ischa Meijer.

Geen opmerkingen: