dinsdag 6 november 2012

Georg Jiri Antonin Benda



Deze dag zijn een paar bekende componisten overleden zoals Tsaikowsky, maar ik wil dit lesvensbericht wijden aan een onbekendere componist die ook op 6 november overleed, maar dan in het jaar 1795.

Georg Jiri Antonin Benda werd op 30 juni 1722 in Stare Benatky in Bohemen geboren. Hij had een aantal broers en zussen die ook muzikaal aangelegd waren. Dat was op zich niet vreemd want de vader Jiri was musicus en de moeder Dorota Brixi, was lid van de beroemde Brixi familie.


In zijn geboortestreek Bohemen hoorde hij veelvuldig de volksmuziek en omdat hij met zijn vader meespeelde in het dansorkest van zijn woonplaats leerde hij de verschillende instrumenten van een orkest goed kennen. Daarnaast keeg hij een zeer goede theoretische muzikale opleiding bij de Piaristen in de stad Kosmonosy en eveneens bij de Jezuieten in de stad Jicin.

De oudste zoon Franz was inmiddels naar Berlijn verhuisd en daar een beroemd violist en kreeg al gauw gezelschap van een andere broer Johann, Beiden speelden in het hoforkest van Frederik de Grote. Er gingen geruchten dat de rest van de familie Benda het protestantse geloof aanhing en om aan het kerkelijk gezag te ontkomen, vluchtte de familie ook naar Berlijn.

Georg werd in 1742 benoemd tot eerste violist aan de Koninklijke Kapel in Berlijn, wat hij bleef tot 1749; hij werd het jaar daarop benoemd tot Kapellmeister aan het hof van de hertog van Gotha in Thüringen, wat hij bleef tot 1780.

Hij schreef een groot aantal werken w.o. Singspiele, Symphonieën, Concerten en pianomuziek.

1 opmerking:

Anoniem zei

Mooi blog en vooral de muzieklink.