dinsdag 20 november 2012

Pfarrkirche St. Peter und St.Paul in Stans




In het jaar 1986 verbleven we in het huis van mijn moeder in het stadje Stans, de hoofdplaats van het kanton Nidwalden.
We hebben deze vakantie weinig cultuur gezien, maar vooral natuur tijdens de vele wandelingen die we gemaakt hebben door het prachtige berglandschap.

Op de Dorfplatz staat de blikvanger van Stans namelijk de Pfarrkirche St.Peter und Paul. De oudste getuigenis van de kerk die er heeft gestaan is de  romaanse kerktoren die rond eind 12de eeuw gebouwd werd. Er bestaan nog dokumenten uit 1300 die over deze bouw vertellen.
Toen de oude kerk werd afgebroken waren er minstens  zeven altaren, waarvan er er twee bewaard zijn gebleven en berusten in het historisch museum van Stans.

De huidige kerk behoort tot de Renaissance kerken en staat pas sinds 1713 op het plein, dat na de brand van 1713 werd aangelegd. Als je de kerk binnenkomt valt je direkt de weidsheid van het interieur op. Opvallend is het kontrast tussen de kleuren zwart en wit.

Het hoofdaltaar is vervaardigd door de beeldhouwer Gregorius Allhelg met de apostelfiguren en in het midden de Kruiziging. Aan de vervaardiging van dit hoofdaltaar werkt ook Heinrich Krugel mee.

Naast dit hoofdaltaar zien we nog 4  zijaltaren  w.o. het aan Anna gewijde en het Rosenkranzaltar. De rococolampen zijn vervaardigd door de goudsmid Jakob von Matt.
Andere bezieswaardigheden zijn nog de Gotische Kroonluchter, de Kanzel die dateert uit 1763 en het uit 1647 daterende Koororgel vervaardigd door de Alpnach afkomstige Niklaus Schönenbüel.

De Kerk heeft nog een 2de orgel het zogenaamde hoofdorgel dat gebouwd werd tussen 1686 en 1690 gebouwd maar werd door Matthias Abrederis von Rankweil al in 1710 vernieuwd. Door de verschillende branden moesten er steeds ingrijpende renovaties gebeuren.

Aan de linkerkant onder het zijschip bevindt zich de Mariakapel die op 19 juli 1647 ingewijd werd. In deze kapel bevindt zich op het zwart-marmeren altaar  de Stansser Madonna, een gotisch houten beeld in barokke kledij.
In deze kapel is het plafond beschilderd door de uit Tessin afkomstige  Alexander Seregno.
 

Geen opmerkingen: