maandag 5 november 2012

Donald Jones


















5 November 2004 overleed de man die in 1954 naar Amsterdam kwam om het racisme in zijn vaderland, Amerika, te ontvluchten en vanzelfsprekend baarde Donald Jones groot opzien in ons land, waar hij met zijn donkere huid een bezienswaardigheid werd en op straat door mensen zomaar aangeraakt werd.

Hij maakte carrière als danser, zanger en acteur en al gauw kreeg hij een contract bij het cabaret Tingel Tangel, dat onder leiding stond o.l.v. Sieto en Marijke Hoving.

  In 1950 werd hij gevraagd voor de rol van Dinky Henderson, in de allereerste voor de t.v. geschreven serie Pension Hommeles. Op tekst van Annie G.M.Schmidt zong hij daarin het door Cor Lemaire gecomponeerde lied Ik zou je het liefste in een doosje willen doen.
Hij werd zogezegd de eerste zwarte ster in Nederland. Groot opzien baarde zijn huwelijk met Adèle Bloemendaal; uit dit huwelijk dat geen stand hield, werd een zoon geboren. Deze John, is ook acteur geworden.

Jones
trad veelvuldig op in shows o.a. die van André van Duin, in de Snip en Snap revue en ook speelde hij filmnrollen in Grijpstra en De Gier.

Waarschijnlijk overleed Jones, die op 24 januari 1932 in Harlem was geboren, aan een hartaanval.

Geen opmerkingen: