donderdag 29 november 2012

Paulus der Boskabouter






















Mijn generatie is opgegroeid met de stripfiguur Paulus de Boskabouter van de kinderboekenschrijver en striptekenaar Jean Dulieu. In 1955 begon deze strip als radiohoorspel en werd het een enorm succes. Het bijzondere ervan was dat de schrijver zelf alle stemmen deed, behalve die van Prinses Priegeltje die door zijn dochter werd ingesproken.

29 november 2006 overleed Jan van Oort in Arnhem en onlangs publiceerde zijn dochter Dorinde van Oort een biografie over haar vader, waaruit een aantal feiten naar voren komen, die laten zien dat deze man een verre van gelukkig leven heeft geleid.
Daar was allereerst zijn jeugd met een zeer dominante vader, die koste wat kost zijn zoon de muziek indreef.
Hij werd op 13 april geboren te Soest, zijn vader was de zanger Hendrik van Oort
. Tegen zijn zin in studeerde hij aan het conservatorium en werd in de oorlogsjaren violist bij het Concertgebouworkest. In de Hongerwinter waren er geen concerten en kon Dulieu zich eindeljk aan zijn liefhebberij wijden nl. het ontwerpen van een kabouterfiguur, die hij de naam Paulus gaf.
Vanaf 1946 verscheen deze boskabouter als stripfiguur in Het Vrije Volk. Jan van Oort koos het pseudoniem Jean Dulieu.
Na de oorlog stopte de schrijver met zijn violistenloopbaan en verdiende de kost met met zijn boeken en strips. Ze waren eerst in zwart/wit en werden pas later in kleur gemaakt. Met deze creatie van Paulus stopte Dulieu in 1984.
De roman die Dorinde van Oort in  2006 liet verschijnen is een mengeling van fictie en feiten en dat riep veel weerstand op bij recensenten. In Vrouw in de schaduw komt haar vader voor in de figuur van Lepel Mansborg. 
 
Over de vermeende homoseksualiteit van haar vader blijft Dorinde wat vaag, maar het feit dat hij in het bgin van zijn huwelijk 3 weken spoorloos is en dan naar blijkt in een abdij vertoeft/ een mannenmaatschappij net zoals in zijn strips voedt deze vermoedens.
 

Geen opmerkingen: